Írd be, mit keresel:

Zöldségcsipsz házilag, egészségesen, egyszerűen

Ropogós nassolnivaló a csipsz, gyakran elcsábulunk, pedig postosan tudjuk, hogy a zacskós csipsz nem a legjobb választás. Finom, finom, de tele van olajjal, és így felesleges kalóriával is. Mutatunk jobbat: házi zöldségcsipszet!

Cookta - 2016.03.20.
Zöldségcsipsz házilag, egészségesen, egyszerűen

Nassolni mindenki szeret, egyedül vagy társaságban, izgalmas könyvet olvasva vagy filmet nézve, baráti társaságban borozgatva vagy társasozva, piknik alkalmával vagy bulizáskor. A kalóriadús bolti csipszek helyett sokkal finomabb és egészségesebb ropogós zöldségeket süthetünk mi magunk, pofonegyszerűen, ráadásul nem olajban – bebüdösítve a lakást –, hanem sütőben, épp csak pár csepp olajjal.

Forrás:
iStock

Használhatunk krumplit is, de minden gyökérzöldség – sárgarépa, fehérrépa, cékla, édesburgonya, zeller, csicsóka, pasztinák vagy paszternák, sőt fekete retek is bevethető. A lényeg, hogy a megtisztított zöldséget nagyon vékonyra gyaluljuk-vágjuk. Érdemes egy konyhai papírtörlővel leitatni a zöldségek vágott felületéről a nedvességet. Pár csepp olajjal, egy csipet sóval és tetszőleges fűszerrel összeforgatjuk – vagy még jobb, ha egy nejlonzacskóba téve összerázzuk, akkor még kevesebb olaj kell hozzá. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük a szeletelt zöldséget úgy, hogy ne fedjék egymás, mind ropogósra sülhessen. 180 fokos sütőben 10-15 perc, és kész is – a zöldség fajtájától függően, de látni fogjuk.

Ami a fűszerezést illeti: a céklához és a sárgarépához nagyon jól illik egy kis római kömény, a burgonyához szinte bármi, de a mediterrán fűszerek és fűszerkeverékek mindenképp: kakukkfű, oregánó, rozmaring, provence-i fűszerkeverék, de mindháromhoz mennyei a curry. A fehérrépa és a pasztinák magában is nagyon kellemesen édeskésre sül, a fekete retek is karakteres.

Videón is megnézhető, hogyan készül:

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.