A tojás a születés, a tavasz, a megújulás szimbóluma, elmaradhatatlan kelléke a húsvéti hidegtálaknak, de húsvét után a hímes tojások is felhasználhatóak könnyű, tavaszi vacsorához. Mutatunk néhány tavaszi töltött tojás receptet!

Medvehagymás töltött tojás

Hozzávalók: 8 db tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 6-8 levél medvehagyma, 1 evőkanál mustár, só, őrölt fehérbors

Elkészítés: A tojásokat megfőzzük. Közben besamel mártást készítünk: a vajat megolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, habverővel elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve besűrítjük. A tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, villával összetörjük, és a besamelhez adjuk a finomra vágott medvehagymával. A krémmel megtöltjük a tojásfehérjéket, tálra rendezzük, ízlés szerint díszíthetjük.

Forrás:
iStock

Töltött tojás, aki gombának képzeli magát

Hozzávalók: 4 db paradicsom, 8 db tojás, 15 dkg natúr krémsajt, 2 teáskanál mustár, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, majonéz

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A petrezselymet finomra vágjuk. A ducibb végéből levágunk egy darabot, a sárgáját óvatosan kiszedjük. Tálba tesszük, villával összetörjük, majd a krémsajttal, a mustárral, sóval, borssal és a petrezselyem felével összekeverjük. A krémet óvatosan a tojásfehérjébe töltjük. A maradék petrezselymet egy tányérra szórjuk egyenletesen, ráültetjük a tojásokat. A paradicsomokat félbevágjuk, magjukat kikaparjuk, lecsöpögtetjük, és a tojások tetejére biggyesztjük. Majonézzel megpöttyözzük.

Forrás:
iStock

Mediterrán töltött tojás

Hozzávalók: 8 tojás, 1 konzerv tonhal, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál kapribogyó, 1 teáskanál mustár, 1/2 citrom leve, só, őrölt bors

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, és egy tálkában villával összetörjük. A tonhalat leszűrjük, hozzáadjuk a tojássárgához a felaprított kapribogyóval, a tejföllel és a majonézzel együtt, citromlével, sóval, borssal ízesítjük, alaposan kikeverjük, majd betöltjük a fehérjékbe, és tálra rendezzük.

Sonkás-tormás töltött tojás

Hozzávalók: 8 tojás, 10 dkg sonka, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál ecetes reszelt torma, 1 teáskanál mustár, só, őrölt bors

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, és egy tálkában villával összetörjük. A sonkát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tojássárgához a tormával, a mustárral, a tejföllel és a majonézzel együtt, sóval, borssal ízesítjük, alaposan kikeverjük, majd betöltjük a fehérjékbe. Salátalevelekre rendezzük egy tálra.

Forrás:
iStock

Currys töltött tojás

Hozzávalók: 8 tojás, 2 evőkanál lágy vaj, 2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál curry, só

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, és egy tálkában villával összetörjük. Hozzáadjuk a vajat és a tejfölt, sóval és a curryvel ízesítjük. A fehérjéket megtöltjük a krémmel, tányérra rendezzük, és meghintjük egy pici curryvel.

Aki szereti a tojásos ételeket, ebből a könyvből válogathat a 100 legjobb tojásételből. Levesek, vendégvárók, omlettek, desszertek, mint például a piskótacsók, a berber omlett, a hideg tojás pikáns mártással vagy a majoránnás tojásleves.