Írd be, mit keresel:

Báránysült rozmaringgal, mustárosan

A bárány ünnepi fogás, hagyományos része a húsvéti menünek, nemcsak nálunk, hanem Európa legtöbb országában. A fűszerezés különbözhet, de rozmaring és fokhagyma szinte az összes báránysült elhagyhatatlan ízesítője.
Cookta - 2016.03.24.
Báránysült rozmaringgal, mustárosan

A zsenge bárányhús omlós, szaftos, nagyon finom, de sajnos nehezen beszerezhető és nem is olcsó, így érdemes biztosra menni az elkészítésekor. A legfontosabb a fűszerezés, illetve a megfelelő sütés, ha tökéletes báránysültet szeretnénk tálalni.

Forrás:
iStock

A fűszerezés terén elég nagy a szabadságunk, mivel a bárányhoz sokféle fűszer illik. A déli országokban, ahol nagy kultusza van a báránysültnek, bátrabb ízesítéssel élnek: Szicíliában például citromos-narancsos páccal és olívaolajjal sütik, Nápoly környékén mentával és édesköménnyel, valamint chilipaprikával ízesítik ezt a húst, a francia konyha pedig előszeretettel használ zsályát és fokhagymát a báránysülthöz. Ezek mellett a tárkony, az oregánó és a kakukkfű is jól illik hozzá, de aki kedveli az arabos vagy keletiesebb ízvilágot, annak érdemes kipróbálnia a római köményt is a bárányhússal, mert tökéletesen passzol hozzá.

Mi most egy hagyományosabb, mindenki számára élvezhető klasszikus báránysültet mutatunk. A húst érdemes már előző este bepácolni, hogy a fűszerek kellemesen átjárják.

Forrás:
iStock

Rozmaringos-mustáros báránysült

Hozzávalók:

  • 1 báránycomb (kb. 1,2 kg)
  • A páchoz:
  • 2 szál rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 citrom
  • 1 dl olaj
  • bors
  • 1 dl fehérbor

Elkészítés: A báránycombot megmossuk, leszárítjuk, majd sóval és borssal bedörzsöljük. A citrom héját lereszeljük, a rozmaringot durvára vágjuk, mindkettőt a mustárhoz adjuk, és az olajjal elkeverjük. A báránycombot egyenletesen bekenjük ezzel a páccal, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a bepácolt húst tepsibe tesszük, 1,5 dl vizet öntünk mellé, és 180 fokos sütőbe toljuk 1 órára. Ekkor 1 dl fehérborral meglocsoljuk, fóliával lefedjük, és még 25-30 percet sütjük.

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk, a szaftjával meglocsolva. Köretnek zsenge sült zöldséget, krumplipürét adhatunk mellé.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.