Írd be, mit keresel:

A régi jó @káposztaleves-@diéta

Én például szeretem a levest. Mindet, egytől egyig. A levesről azt kell tudni, hogy minél többféle zöldségből készül, annál gazdagabb az íze. És ha még káposzta is kerül bele, hát akkor... szavakkal le sem írható.

Szóval a káposztaleves jó. Első nap mindenképp. Talán még másnap is. A harmadik naptól már kezd kétségessé válni, mennyire jó, azután pedig, amikor már csak befogott orral tudod kanalazni, gondolj arra, hogy a hét elteltével milyen szép karcsú leszel! Mert 3-4 kilótól simán meg lehet szabadulni vele.

Miért fogyaszt?

Azért, mert a diéta alatt javarészt csak a káposztalevest esszük. A benne főtt zöldségeknek pedig igen alacsony a kalóriatartalma. Ráadásul, miközben mi a kedvenc sorozatunkat nézzük a tévében, a káposzta durva rostjai nagytakarítást végeznek a belekben. És ez még nem minden! A sok rost a levestől megduzzad a gyomrunkban, és teltségérzetet okoz. Éhesek alig vagyunk, de ha mégis, a káposztalevesből bármennyit ehetünk. (Ám nem fogunk, legfeljebb az első két napon…)

Cookta - 2016.04.04.
A régi jó @káposztaleves-@diéta

Forrás:
iStock

Mire jó még ez a diéta?

A káposzta egy igazi csodanövény! Tele van C- és K-vitaminnal, de kiváló E-vitamin- és kalciumforrás, valamint tartalmaz folsavat és béta-karotint is. A népi gyógyászat szerint a káposztában sok olyan vegyület található, amely gátolja a rák kialakulását és gyógyítja a gyomorfekélyt. Sok esetben leírták, hogy egy 8 napos káposztakúra alatt visszahúzódott a vastagbélpolip. A nőknél felgyorsítja az ösztrogén-anyagcserét, így a mell- és petefészekrákkal szemben is védelmet nyújt.

Vigyázat!

Bár a káposztának megannyi jótékony hatása van, vashiányosoknak nem ajánlott, valamint köztudottan felfúvódást okozhat. A diéta 7-8 napon túl nem alkalmazható! Várandós és szoptatós kismamáknak, valamint tinédzsereknek nem ajánlott.

Forrás:
iStock

Mit egyél még a diéta alatt?

Mivel a káposztaleves alig tartalmaz kalóriát, állati fehérjét pedig egyáltalán nem, ezek pótlásáról gondoskodni kell. Naponta meg kell enni tehát:

  • 1 kis pohár natúr joghurtot
  • 2 db gyümölcsöt, például almát, banánt vagy narancsot, esetleg két marék cseresznyét, epret
  • 10-10 dkg bőr nélküli csirkét vagy halat
  • nyers zöldségeket, például salátát, feldarabolt sárgarépát, uborkát vagy paradicsomot

A reggeli, a tízórai és az uzsonna tehát lehet joghurt vagy gyümölcs, esetleg nyers zöldség, de nem több, mint amennyi a markunkban elférne. Az ebéd és a vacsora tartalmazzon húst és akármennyi levest.

A diéta alatt naponta kötelező a 2-2,5 liter folyadék ásványvíz vagy zöld tea formájában.

Reggel egy kávé kevéske tejjel, édesítőszerrel megengedett.

Amit nem ehetsz:

  • a joghurton kívül más tejterméket
  • cukrot és cukrozott élelmiszereket
  • feldolgozott húskészítményeket
  • lisztet és lisztezett élelmiszereket
  • rizst, krumplit, hüvelyeseket
  • erjesztett ételeket, italokat, pl. alkoholt
  • salátaönteteket

Forrás:
iStock

Hogyan készül a káposztaleves?

Hozzávalók több napra:

  • 1 nagyobb fej káposzta
  • 3 közepes sárgarépa
  • 3 közepes hagyma
  • 1 liter natúr paradicsomlé
  • leveskocka, só, bors, bazsalikom – ízlés szerint

Ínyencek tehetnek még bele:

  • póréhagymát felkarikázva
  • zellerszárat
  • petrezselymet
  • fokhagymát
  • őrölt pirospaprikát
  • csilit

Elkészítés: A liter paradicsomlét és egy liter vizet tegyük fel főni. Ha forr, dobjuk bele a leveskockát (nem kötelező) és a felaprított hozzávalókat. A fűszernövényeket csak a legvégén szórjuk bele. Nem kell péppé főzni a zöldségeket, minél frissebb állagúak, minél ropogósabbak, annál több vitamin maradt bennük, és annál magasabb a rosttartalmuk.

Változatosabbá tehetjük, ha időnként krémlevesnek összeturmixoljuk!

Tipp a halas vacsorához: tonhal répával, almával

Hozzávalók:

  • 40 dkg tonhal (vagy harcsaszelet)
  • 40 dkg alma
  • 40 dkg sárgarépa
  • 1 kiskanál olívaolaj
  • só, bors

(ha valaki nem szereti a halat, csirkemellel is elkészítheti)

Elkészítés: Felkarikázzuk a sárgarépát és az almát hasonló méretű darabokra. A fóliát megkenjük a kevéske olajjal, rászórjuk a zöldséget és az almát, ráfektetjük a halat, megfűszerezzük, majd jól becsomagoljuk a fóliát. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 30-35 percig sütjük. Vigyázat! Nem az egész a mi adagunk, csak mindennek a negyede!

Ha fontos az egészséges táplálkozás, ez is érdekelhet:

Dale Pinnock, az ismert angol gyógyszakács és táplálkozástudományi szakértő eredeti módon vizsgálja a kapcsolatot a konyha és az egészség között.

Könnyen áttekinthető, lexikonszerűen használható ismertetéseihez különleges receptek sokasága társul, melyek összetételüknél fogva jótékony hatással lehetnek a beteg, legyengült, fáradt szervezetre.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.