Írd be, mit keresel:

Az ezerféle @padlizsánkrém

Az egyik legtöbbet vitatott étel a padlizsánkrém: mindenkinek van saját változata, hosszú és parázs viták tudnak kialakulni a készítés és a fűszerezés okán. Mi pedig éppen a sokféleségét szeretjük!

Sütőben vagy platnin sütjük? Kell-e bele hagyma vagy csak fokhagyma? Majonézzel vagy tejföllel, esetleg joghurttal készüljön? Esetleg egyikkel sem, csak olívaolajja-? Citrom, ecet kell-e bele? Hát petrezselyem? És krémes legyen vagy darabos, gazdagítsuk-e sült vagy nyers paradicsommal?

Libanontól Marokkóig, Görögországtól Franciaországig mindenhol szeretik a padlizsánkrémet, és természetesen mindenhol másképp fűszerezik. A nálunk leginkább kedvelt változatot többnyire Erdélyből eredeztetjük, amit fokhagymával és majonézzel ízesítünk. Az arabos ízvilágú padlizsánkrémbe kerül egy kis római kömény és citrom, esetleg koriander, és baba ghanoush a neve.

Cookta - 2016.04.04.
Az ezerféle @padlizsánkrém

Görögországban is kedvelt előétel a melidzanosalata, vagyis a padlizsánkrém: ők a sült padlizsánhúst átpasszírozzák vagy turmixolják egészen krémesre, kerül bele aprított hagyma, fokhagyma, citrom, olívaolaj – valamint oregánó és fetasajt. A bolgár változatnál a padlizsán mellett húsos paprikát is sütnek, majd lehámozva ez is belekerül a krémbe, amibe dinsztelt hagymát, fokhagymát és borsikafüvet tesznek.

A padlizsánkrémnek természetesen francia változata is létezik, ez a caviar d’aubergine, tipikus provence-i ételnek tartják. A sült padlizsán húsát fokhagymával, aprított olajbogyóval, majoránnával, citrommal és olívaolajjal keverik ki.

Mi a vinetaként is ismert erdélyi padlizsánkrémet készítettük, egy kis joghurttal lazítva, hogy kellően krémes, és ne túl nehéz legyen. Isteni finom, kötelező kipróbálni! 😉

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 2 db közepes méretű padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ dl olívaolaj
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál joghurt
  • bors

Elkészítés: A padlizsánok végét bevágjuk, hogy sütés közben ne robbanjanak szét, majd egy tepsibe téve 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd félbevágjuk, egy kanál segítségével kikanalazzuk a megsült padlizsánhúst a héjából.

Darabosra vágjuk, adunk hozzá zúzott fokhagymát, olívaolajat, joghurtot, majonézt, sót és borsot. Ha darabosan szeretjük, alaposan összekeverjük, ha krémesebben, akkor mixerrel krémesítjük.

Hűtőbe tesszük fogyasztásig, hogy az ízek összeérjenek. Péksüteménnyel, kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.