A márványsajtként is ismert kékpenészes sajt nem csak finom, hanem fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megvédéséért. Legyen az rokfort, gorgonzola, stilton vagy márványsajt, a kékpenészes sajtokat érdemes rendszeresen beillesztenünk étrendünkbe.

Viszonylag magas zsírtartalmú sajtról van szó, amelyet kék penicillingombával oltanak be, majd érlelik 3-6 hónap alatt tökéletesre. Nagyon kellemes salátába, szendvicsbe téve, de mivel könnyen olvad, ezért tésztaszószba, rakott ételekbe is remek. Az egészségre gyakorolt jótékony hatását nem csak magas kalciumtartalmának, hanem a benne lévő foszfornak, káliumnak, cinknek, valamint A- és D-vitamin tartalmának köszönhetjük.

Forrás:
iStock

Kéksajttal a csontritkulás ellen

A főleg nőket érintő csontritkulás megelőzhető különféle márványsajtok rendszeres fogyasztásával, mert igen magas a kalcium tartalmuk. Csupán 5 dkg kéksajt 250 mg kalciumot tartalmaz, étrendünkbe rendszeresen beillesztve csontjaink egészségesek maradnak, segít a csontritkulás megelőzésében.

Fogbarát márványsajt

A kéksajt kiváló foszfor-forrás, a foszfor pedig a csontok és a fogak egészségében kap elsősorban szerepet, de hat idegrendszerünk működésére is. A foszfor a kalciummal együttesen különösen jó hatással van a fogakra, így kéksajtok fogyasztásával megelőzhetjük a a fogkő kialakulását és a fogszuvasodást is.

Forrás:
iStock

Immunerősítő rokfort

A kéksajtok olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el szervezetünket, amelyek erősítik immunrendszerünket. Magas A- és D-vitamin tartalmuknak, valamint a bennük lévő cinknek, káliumnak és nátriumnak köszönhetően ellenállóbbá teszik immunrendszerünket, így ellenállóbbá válunk a betegségekkel szemben.

És arról még nem is beszéltünk, milyen finom!

Sajtbarátoknak ajánljuk

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű sajtfajtát mutat be származásukra, előállításukra és jellegükre vonatkozó alapvető információk és nagyszerű, színes fotók segítségével. A kötet a sajtbarátok nélkülözhetetlen kalauza – nemcsak az egyes sajtokról ad részletes leírást, hanem azt is elárulja, hogy a sajtok mellé milyen borokat válasszunk.