Írd be, mit keresel:

Tavaszi @zöldborsót a tányérba!

A tavasz egyik letéteményese a zöldborsó. A színe, az íze, maga a borsó pucolása mind-mind hozzátartozik a tavaszi, kora nyári élményeinkhez, emlékeinkhez.

A zöldborsó leggyakrabban levesként kerül terítékre (sokszor az is, ami főzeléknek indult, aztán pucolás közben valahogy elkallódott egy jelentős része). Az aprócska, zsenge zöld szemeket azonban sokkal szélesebb körben fel tudjuk használni, a merészebbek még mentás borsófagylaltot is készíthetnek belőle.

A zöldborsó bármilyen salátába belekombinálható. A vegyes zöldsaláták mellett a különféle, már-már főételnek tekinthető, tartalmasabb salátákban is ott a helye a blansírozott borsónak, vagy épp a borsó hüvelyének, ha egészen zsenge hüvelyre bukkanunk. A hüvelyes borsót külön csomagolva nagyobb szuperekben is fellelhetjük, kifejezetten izgalmas kiegészítői az ázsiai ételeknek, de a megszokott tavaszi fogásainkat szintén megbolondíthatjuk vele.

Cookta - 2016.04.12.
Tavaszi @zöldborsót a tányérba!

Forrás:
iStock

A klasszikus, gyökérzöldségekkel és galuskával gazdagított borsólevesen kívül elkészíthetjük az utóbbi tíz évben töretlen népszerűségnek örvendő mentás borsókrémlevest is. A menta valóban ragyogó partnere a borsónak, de a többi zöldfűszerrel is jó barátságot ápol. Klasszikus társnak számít a petrezselyem, de a kakukkfű, az oregánó, a kapor vagy épp a bazsalikom szintén szóba jöhet a borsó ízesítésekor. A krémleves mintájára készíthetünk borsópestót, amelyet a korábban felsorolt fűszerekkel ízesíthetünk. A pesto készítésekor a blansírozott borsóhoz adjunk egy kevés forrázott mandulát, fenyőmagot, kevés kemény sajtot és olívaolajat. A végeredménnyel gazdagíthatjuk a különféle krémleveseinket, de kenyérre kenve vagy főtt tésztához, sült húsokhoz adva is kínálhatjuk.

A zöldborsóból készíthetünk főzeléket. Ez a majdnem hungarikum tökéletes terepe a borsónak. Klasszikus módon főzhetjük staubolva, de egészségtudatosan egy botturmix segítségével is megteremthetjük a kellő sűrűségét.

Forrás:
iStock

A tavaszi köretek között a rizibizi előkelő helyet foglal el, nem is csoda, a friss borsóval megbolondított rizs nem csak a gyerekek kedvence. A borsót azonban nem csak rizshez adhatjuk, bulgurral, kuszkusszal, quinoával szintén ütős párost alkotnak. A borsóból készülhet pörkölt, illetve nagyon finom borsófánkot készíthetünk belőle, amit főételként vagy feltétként is kínálhatunk.

Borsófánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg pucolt borsó
  • 1 nagy méretű tojás
  • 4 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése: A borsót lobogó, enyhén sós vízbe teszem, nagyjából 10 percig főzöm, majd leszűröm. A lecsöpögtetett borsóhoz hozzáadom a tojás sárgáját, amivel átkeverem. Ezután hozzáadom a finomlisztet, fűszerezem. A tojás fehérjét habbá verem, a borsóhoz adom, és az egészet alaposan átforgatom.

Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítek, majd evőkanálnyi adagokat szaggatok a borsós tésztából, és az olajba teszem. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm. A kész fánkokat papírtörlős tányérra szedem.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.