Írd be, mit keresel:

Csőben sült karfiol sajtosan, baconnel

A csőben sült ételeket nagyon kedveljük: többnyire egyszerűen összeállíthatóak, sülés közben összeérnek az ízek, sajtosak, kiadósak és igen jól variálhatóak.

A csőben sütés vagy gratinírozás tulajdonképpen annyit jelent, hogy sütőben összesütjük a tartalmas egytálételt. Csőben sült a rakott krumpli és a lasagne is, de mindenféle rakottas is. Nagyon változatos és tartalmas fogásokat tudunk így készíteni, a legtöbb akár elő is készíthető, és csak a tálalás előtt kell bekapcsolnunk a sütőt.

A legtöbb zöldségből isteni egytálételt készíthetünk sütőben egy kis besamellel, sajttal összesütve, de gazdagítható akár baconnel, sonkával, kolbásszal vagy darált hússal is, a lényeg, hogy szószos és sajtos legyen.

Cookta - 2016.04.18.
Csőben sült karfiol sajtosan, baconnel

Igazi klasszikus a csőben sült karfiol, amit a következő alaprecept mellett bátran variálhatunk is: elkészíthetjük brokkolival, kelbimbóval gazdagítva, füstölt sajttal akár, alá egy réteg párolt rizst téve. Egyszerű, kiadós és isteni fogás!

Csőben sült karfiol baconnel és sajtmártással

Hozzávalók:

  • 75 dkg karfiol
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg bacon
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
  • bors

Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, közepes méretű rózsákra szedjük, és enyhén sós vízben néhány perc alatt előfőzzük (blansírozzuk). Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és egy kivajazott hőálló tálba tesszük, enyhén borsozzuk.

Besamelt készítünk: egy kisebb edényben a vajat habosra hevítjük, majd rászórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetjük, amíg szinte összeáll, ekkor apránként elkezdjük felönteni a tejjel. Mindeközben folyamatosan kavargatjuk, amikor már az összes tejet felvette a mártás, ízlés szerint sózzuk, és frissen őrölt szerecsendióval fűszerezve alaposan elkeverjük. A sajtot a besamelbe reszeljük, majd egyenletesen a karfiolra öntjük.

A bacont felkockázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk vele a besameles karfiolt.

30 perc alatt készre sütjük 160 fokra előmelegített sütőben.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Egy remek szakácskönyv sok ötlettel csőben sült ételekhez

Különféle rakott fogások készítésével nagyszerűen fel lehet használni a maradék zöldségeket és húsokat. Ebben a könyvben kissé összetettebb receptek találhatók, ám egyiket sem bonyolult elkészíteni: csőben sült padlizsán kolbásszal, rakott keszeg édesköménnyel, dauphinéi tepsis burgonya…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.