Írd be, mit keresel:

Spanyol kedvenc: a tortilla

Egyszerű, kiadós és jól variálható étel a spanyolok egyik kedvence, a krumplis omlettnek is nevezett tortilla de patatas, ami remek ebéd- vagy vacsoraétel lehet, hétvégén akár egy tartalmas reggelinek is tökéletes.

Cookta - 2016.04.19.
Spanyol kedvenc: a tortilla

A spanyol tortilla nem összekeverendő a mexikói vékony kenyérlepénnyel, a kukorica- vagy búzalisztes tortillával. Annyi a hasonlóság közöttük, hogy mindkettő kerek, a nevüket is a kerek „tortaformáról” kapták. A spanyol krumplis tortilla tulajdonképpen tojással összefogott sült krumpli, ami akkor tökéletes, ha kívül kissé megpirul, belül pedig krémes. Ha teljesen átsül, az már nem jó, belül egy kicsit remegősnek, szaftosnak kell maradnia.

 

Forrás:
iStock

Az alaprecept végtelenül egyszerű: csupán tojás, burgonya és olívaolaj kell hozzá, de vannak, akik hagymával, fokhagymával, újhagymával, petrezselyemmel ízesítik, de gazdagítható cukkinivel, apró kockára vágott paprikával, gombával, spenóttal, esetleg baconnel, sonkával. A felkockázott vagy felkarikázott krumplit olajban megsütik, majd leszűrik, serpenyőbe teszik, és a felvert tojást ráöntik. Egészségesebb változat, ha a krumplit előfőzzük, és csak kevés olajban pirítjuk, majd erre öntjük a tojást – mi most ezt a változatot készítjük.

Forrás:
iStock

Spanyol tortilla

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 közepes krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, megmossuk, apróra kockázzuk, és sós, forró vízben néhány perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, a leszűrt krumplit és a felkarikázott hagymát hozzáadjuk, lefedve átsütjük, időnként megkeverve, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is. A tojásokat villával felverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha sok zsiradék van a krumpli alatt, akkor leöntjük, majd a tojást ráöntjük. Közepes lángon addig sütjük, amíg az alja aranybarna lesz. Tányérra borítjuk, majd visszacsúsztatjuk, a serpenyőbe. Még 2 percet sütjük, és el is zárjuk alatta a tüzet: a serpenyő hője elég lesz ahhoz, hogy kívül megsüljön, de belül még szaftos maradjon.

Pár perc pihentetés után cikkekre vágva tálaljuk, salátát is kínáljunk hozzá.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.