Írd be, mit keresel:

@Sztrapacska – egyszerűbb, mint gondolnánk!

A sztrapacska felvidéki étel, tartalmas krumplis galuska, amit leggyakrabban juhtúróval és sült szalonnapörccel tálalnak, de létezik káposztás változata is. Ha belegondolunk, hogy tulajdonképpen egy reszelt krumplival gazdagított nokedli, beláthatjuk, hogy nem is nehéz elkészíteni!

A sztrapacska szomszédaink, a szlovákok kedvence – szlovákul strapačky –, ami eredetileg borzasat, kócosat jelent, mivel a bele kerülő reszelt krumpli kissé kócossá teszi. Készítésében a legmacerásabb a krumpli reszelése, de ehhez ma már bevethetjük a konyhai robotgépet, és a szaggatás sem okozhat gondot, ha kellően apróra reszelve kerül a tésztába a krumpli és van egy nokedliszaggatónk.

Cookta - 2016.04.20.
@Sztrapacska – egyszerűbb, mint gondolnánk!

A sztrapacskához csupán krumpli, liszt, tojás és só szükséges, a bekevert tésztát rögtön szaggathatjuk is forró, sós vízbe. Kicsit hosszabb főzési időt igényel, mint a nokedli, mert a krumplinak is meg kell főnie, de így is megvan pár perc alatt. Ezután jön a lényeg: ne spóroljunk a juhtúróval – vagy bryndzával –, se a tejföllel, krémesen, gazdagon az igazi a sztrapacska! És persze mehet rá sült szalonnapörc is, sőt a szalonnából kisült zsírt is használjuk fel a sztrapacskához: ezzel forgassuk össze elsőként a leszűrt tésztát.

A legfinomabb kicsit összesütve, mi így készítettük, mutatjuk a receptet!

Juhtúrós sztrapacska szalonnapörccel

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • 20-25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • bors

Elkészítés: Meghámozzuk a burgonyákat, megmossuk, majd lereszeljük a reszelő legkisebb oldalán. Összedolgozzuk a liszttel (apránként adagoljuk, annyit gyúrjunk csak hozzá, amennyit felvesz), sóval és a tojásokkal. A tészta állaga hasonló a nokedliéhez.

Vizet forralunk egy nagy lábosban, sózzuk. Késsel vagy nokedliszaggatóval a tésztát a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. 6-7 perc főzés után leszűrjük.

A szalonnát felkockázzuk, és serpenyőben ropogósra sütjük, leszűrjük, a megmaradt zsírba beleforgatjuk a galuskákat, hozzáadjuk a juhtúró 2/3 részét, kissé összemelegítjük, majd tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk a pirított húsos szalonnakockákkal és a maradék juhtúróval.

Előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 percig sütjük, amíg megpirul a teteje.

Forrón tálaljuk, (sok!) tejfölt kínáljunk hozzá. 🙂

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.