Írd be, mit keresel:

Házi pizzéria tökéletes pizzával

Pizzát többnyire rendelünk, vagy beülünk egy pizzériába, pedig nem nagy munka a pizzatészta elkészítése, és azt tehetünk rá feltétnek, amihez csak kedvünk van. Csupán egy jó pizzaalapreceptre van szükségünk... Mutatunk is egy olasz receptet!

Jó minőségű liszt, friss élesztő, kevés olívaolaj és langyos víz – ennyi szükséges csupán az alaptésztához. Fontosak az arányok, és hogy langyos helyen dolgozzunk, ne érje huzat a kelt tésztát. Adjunk neki elég időt a kelésre, mert ettől lesz könnyű a kisült tészta – függetlenül attól, hogy az alaptésztából pizzát vagy mást sütünk.

Cookta - 2016.04.22.
Házi pizzéria tökéletes pizzával

Ha gyakran sütünk pizzát, érdemes beruházni egy pizzasütő tepsire vagy pizzakőre – ezzel tudunk ugyanis igazán tökéletes aljú pizzát sütni. A kemencében sült pizza ugyanis azért olyan zseniális, mert a kemence sütési felülete porózus anyag, a kerámia elnyeli a tészta nedvességét, így tud ropogósra sülni. A pizzakő hasonlóan porózus, a pizzasütő tepsi alja pedig lukacsos, itt is távozni tud a nedvesség gőz formában a pizzatésztából.

A jó olasz pizza – sok tévképzettel szemben – nincs agyonpakolva „minden földi jóval”: a paradicsomszósz és a sajt mellett leggyakrabban 1-2-féle feltét kerül csupán rá, egyrészt hogy ne áztassa el a tésztát és gyorsan átsüljön, másrészt ezek jó minőségű, kiváló alapanyagok, így teljességükben élvezhetőek az adott ízek.

Az alábbi pizzaalaptészta- és szószreceptet Elza, a Kuktanoda Főzőiskola háziasszonya Olaszországban tanulta, és nekünk is elkészítette.

Pizza (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 2 kávéskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 dkg élesztő

A paradicsomszószhoz:

  • 4 dl paradicsompüré (passata – nyers püré, nem sűrítmény)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szárított bazsalikom

A tetejére:

  • ízlés szerint sonka, gomba, szalámi, bacon, kukorica…
  • reszelt sajt

Elkészítés: A lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót. A vízbe morzsoljuk az élesztőt, majd hozzátesszük az olajat. A liszthez öntjük, elkeverjük egy kanállal, majd kiborítjuk az asztalra, és sima tésztát gyúrunk belőle. Langyos helyen hagyjuk 2 órát kelni, majd kissé átgyúrjuk, kinyújtjuk gáztepsi méretűre vagy kerek, kisebb pizzaformára.

A pizzaszószhoz a hozzávalókat összekeverjük, belenyomjuk a fokhagymát, és fűszerezzük. Vékonyan megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Ízlés szerint megszórhatjuk apróra vágott sonkával, gombával, reszelt pizzasajttal.

220 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.