Írd be, mit keresel:

Házi hamburger Mikes Márktól

Nagy kedvencem a hamburger, persze csak az igazi, jó minőségű. Ki is kísérleteztem a számomra tökéletes receptet. A buci foszlós, puha, pirosan mosolygós, a húspogácsa szaftos, és persze kerül még bele sült bacon, sajt is...

Van azért néhány trükk, amit érdemes ismerni. A darált marhahúsba kell egy kis zsiradék, hogy kellően szaftosra süljön: ehhez a legjobb a marhafaggyú, jó hentestől, akit ismerünk és akiben megbízunk, kérhetjük így, összedarálva.

A majonéz legyen csak házi: ezen ne spóroljunk, egyrészt pár perc alatt elkészül, másrészt összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a készen vásárolt. A ketchupból is érdemesebb jó minőségűt választani: nem használunk belőle túl sokat, de nagyban befolyásolja az ételünk élvezeti értékét.

Cookta - 2016.04.27.
Házi hamburger Mikes Márktól

Forrás:
Mikes Márk

A hamburger készítését videón is megnézhetitek itt >>

Hamburger

Hozzávalók:

A bucikhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 dl joghurt
  • 2 dkg olaj
  • 1/2 tojás (a másik fele a kenéshez)

A tetejére:

  • 1/2 tojás
  • szezámmag

A húspogácsákhoz:

  • 60 dkg darált marhahús (30%-a faggyú legyen!)

Valamint:

  • 4 szelet bacon
  • 4 szelet cheddar sajt
  • 4 darab csemegeuborka
  • 1 fej lila hagyma
  • salátalevél
  • majonéz
  • ketchup
  • bors
  • olaj

Elkészítés: A tészta alapanyagait keverőtálba mérjük, és konyhai robotgéppel alaposan kidolgozzuk. Cipóvá formáljuk, és langyos helyen 30 percet kelesztjük.

A megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk kézzel, majd 4 cipót formálunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még 30 percet kelesztjük langyos helyen.

Ezután lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 150 fokra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt megsütjük.

A húspogácsához a darált marhahúsból négy kb. 15 dkg-os pogácsát formázunk, sózzuk, borsozzuk, kis olajjal megkenjük, majd rostlapon vagy serpenyőben megsütjük mindkét oldalát. A baconszeleteket is megsütjük.

A bucikat félbevágjuk, a vágott felületüket kicsit megpirítjuk. Az egyiket ketchuppal, a másikat majonézzel ízlés szerint megkenjük, majd belerakosgatjuk a salátalevelet, a húspogácsát, a bacont, a sajtot, a felkarikázott csemegeuborkát és lila hagymát.

Szánkat nagyra tátjuk, és beleharapunk az isteni hamburgerbe. Készíthetünk mellé sült krumplit és salátát is, ki hogy szereti!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.