Írd be, mit keresel:

Az @erőleves legyen velünk!

Mármint az igazi, az az erőleves, amit hosszan és éppen csak gyöngyözve főznek, hogy mindenből kifőhessen az összes íz, gyógyító tápanyag.

Az erőleves nem az a sápadt és híg folyadék, amit a menzán, a kórházban hívnak annak – és sajnos a legtöbb étteremben –, de még csak nem is a kockából készült sós-fűszeres lé. Az erőleves nagyon komoly étel, ha értően és kellő türelemmel, minőségi alapanyagokkal készítik.

Cookta - 2016.04.28.
Az @erőleves legyen velünk!

Forrás:
iStock

Az erőleves megszállottjai esküsznek arra, hogy 2 nap alatt fő tökéletesre. Elsőként főznek egy tartalmas csontlevest vagy húslevest, amit egy éjszakán át pihentetnek, hogy tovább érjenek az ízek és ázzanak ki az aromák, majd leszűrik, és jöhet az úgynevezett derítés. A derítéssel tulajdonképpen tisztává varázsolják a levest, mégpedig úgy, hogy darált húst elkevernek kissé felvert tojásfehérjével, akár fűszerekkel, és ezt a hideg levesbe teszik. Elkezdik melegíteni, folyamatosan kevergetve, lassan: és láss csudát, a fehérje magához vonja és megköti a levesben úszkáló darabkákat, kitisztítva a levest. Ezután már csak a második szűrés van hátra sűrű szitán vagy pelenkán, és tálalható is a tiszta, áttetsző, intenzív ízű erőleves.

Forrás:
iStock

Erőlevest mindenféle húsból készíthetünk, de mivel elég hosszadalmas és macerás, a nemesebb húsokból szokták főzni, elsősorban marhából, de fácánból, gyöngytyúkból is legendásan finom erőleves készíthető. Természetesen nemcsak a hús fontos, hanem a jó minőségű és sokféle zöldség is, de ne vigyük túlzásba: fontos, hogy kellemes harmóniában legyenek a hússal, semmiből sem kell túl sok. Fűszerként a só és bors mellett a zeller és a fehérrépa zöldje is belefőzhető a levesbe, esetleg egy kis szerecsendióval vagy szerecsendió-virággal fűszerezhető még.

Klasszikus erőleves

Hozzávalók:

  • 1 kg leveshús (csontos marha, fácán, gyöngytyúk)
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • 3 fej csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej hagyma
  • bors
  • 3 tojásfehérje
  • 30 dkg darált marhahús

Elkészítés: A húst megmossuk, 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Nem szabad forrnia, csak lassan, folyamatosan gyöngyöznie. A habot időnként leszedjük a tetejéről. 1 óra elteltével beletesszük a megtisztított, hasábokra vágott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és gyöngyözve tovább főzzük még 2 órán keresztül.

Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, másnapig pihentetjük. A zsiradékot leszedjük a tetejéről, majd leszűrjük.

A derítéshez a tojásfehérjéket lazán felverjük, hozzáadjuk a darált marhahúst. A hideg levesbe téve elkezdjük melegíteni, folyamatosan keverjük óvatosan, míg feljön a leves tetejére. Ekkor már nem keverjük, hanem csendesen főzzük még 2 órát.

Végül pelenkán vagy nagyon sűrű szitán óvatosan átszűrjük.

Forrás:
iStock

Betétnek készíthetünk hozzá a levesben főtt hússal töltött raviolit vagy csíkokra vágott sós palacsintát – de ezek nélkül is világbajnok!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.