Írd be, mit keresel:

@Puliszka, @polenta, @málé – gyors, finom és pénztárcabarát

Méltatlanul hanyagoljuk a kukoricadarát, ezt a kiváló alapanyagot, ami pillanatok alatt elkészíthető, és nemcsak a szaladós, de a hóvégi, szerényebb költségvetésű napokon is kimondottan jól jöhet.

A búzadarához hasonlóan a kukoricadara is az egyik legolcsóbb alapanyag, és körülbelül ugyanolyan gyorsan is fő meg. Könnyen emészthető, gluténmentes, nagyon szapora, érdemes finomra őrölt darát választani, ha a gyorsaság számít. Kétszeres mennyiségű forró, sós vízbe öntjük egy kis olaj vagy vaj hozzáadásával, és folyamatosan keverve 2-3 perc alatt krémesre fő.

Villámvacsorának ideális a fele vízben, fele tejben sósan főzött puliszka, ami tényleg pár perc alatt elkészül. Egy kis túrót rámorzsolva, tejföllel meglocsolva és reszelt sajttal megszórva a gyerekek kedvence, felnőtteknek piríthatunk a tetejére egy kis bacont, kolbászt, szalonnát.

Cookta - 2016.04.29.
@Puliszka, @polenta, @málé – gyors, finom és pénztárcabarát

Forrás:
iStock

Ha egy kicsit több időnk van, átsüthetjük a sütőben párolt spenóttal, reszelt sajttal vagy juhtúróval rétegezve, de maradék paprikás csirkével, gombapaprikással, lecsóval lerakva is nagyon finom és tartalmas maradékmentő fogást kapunk. Ehhez a megfőtt puliszka felét egy jénai tálba simítjuk, ráterítjük a tölteléket, mondjuk a párolt, kis fokhagymával ízesített spenótot, majd jöhet még egy réteg kukoricakása, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és sütőbe tolva 20 perc alatt összesütjük. Gazdagíthatjuk aprított sonkával, egy kis baconnel, maradék sült és apróra vágott vagy szálasra tépkedett csirkemellel, esetleg néhány szem koktélparadicsommal.

Forrás:
iStock

Elképesztően finom úgy is, ha jó sűrűre főzzük, kis tojással és reszelt sajttal összekeverjük, majd egy tepsibe öntjük, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. Ezután csíkokra, kockákra vágjuk, esetleg pogácsaszaggatóval kör alakúra szaggatjuk, és egy kis olvasztott vajon mindkét felét kissé ropogósra megsütjük. Maradék puliszkából is készíthetjük: egy kis fokhagymás tejföllel és salátával tökéletes fogás, de köretként is adhatjuk húsos vagy zöldséges ragukhoz, ahogy az olaszok.

Forrás:
iStock

Érdekességek

– Erdélyben népszerű egytálétel a puliszka, tejföllel, morzsolt túróval, Olaszországban polenta néven készítik sokféle formában.

– Olaszországban a gyerekek kedvenc vacsorája a hideg tejbe mert forró polenta, amit édesen fogyasztanak egy kis cukorral vagy mézzel ízesítve.

– A puliszka, polenta, kukoricamálé tipikus fogása a „szegények konyhájának”: önmagában is tökéletes, de köretként, galuskának, sütve, gazdagítva is remek.

– Kukoricadarából és kukoricalisztből is készítenek puliszkát, leggyakrabban a kettő keverékéből, valamilyen tejtermékkel – tejjel, sajttal – gazdagítva.

– A Felvidéken és a Dunántúlon is népszerű fogás volt – málé, kukoricagánica néven –, sajnos mára egyre ritkábban készítik.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.