Írd be, mit keresel:

Csodálatos hagymák

A nagymamám, aki 93 évig élt (majd egyszer csak elaludt), és világ életében egészséges volt, minden este a következő vacsorát ette: egy bögre tej, egy kockasajt, egy szeletke barna kenyér és egy fél fej lilahagyma.

Amikor gyerek voltam, engem is mindennap teletömött hagymával, hol levesnek álcázta, hol az uborkasalátát pakolta vele tele, hol meg csak úgy kirántott egyet a földből, egy amolyan zöld végű, sercegő újhagymát, hogy rágcsáljam el az igazi vajjal megkent meleg kenyér mellé. Kamaszkoromban már résen voltam, nem voltam hajlandó mindenféle hagymát megenni, még a nagyi kedvéért sem, ki tudja, hátha csókolózásra kerül a sor, de a mai napig állítom, hogy a hagyma valóban csodaszer, bármelyik fajtájára is gondolunk.

Amikor Indiában voltam például, az egyik útitársam magával cipelt a bőröndjében vagy három kiló vöröshagymát, mert nem volt biztos benne, hogy ott is lehet kapni (pedig a hagyma épp Ázsiából származik), és hogy „steril-e”, amit ott árulnak. És minden áldott nap megevett egy fél hagymát. A háromhetes út alatt mindannyiunkat ledöntött a lábáról valami ázsiai bacilus, vírus vagy más nyavalya, hol gyomorfertőzés, hol csikarás, de a barátunk végig talpon maradt, állítása szerint a hagymától, mivel az kifertőtlenítette a gyomrát. Hogy mit csinált a hagyma a gyomrával, senki se tudja pontosan, de az tény, hogy nem volt könnyű a közelében maradni, mert a negyvenakárhány fokos hőségben igen erőteljes szagot árasztott, még a bőrén át is hagyma párolgott, de a lényeg, hogy ő egyedül nem lett beteg.

Cookta - 2016.04.30.
Csodálatos hagymák

Forrás:
iStock

A vöröshagymát már az ókorban is megbecsülte az ember, sőt, olyan nagyra tartották, hogy akár pénz helyett is használták. Ma már olcsón hozzájuthat bárki, és biztosan tudhatja, hogy fogyasztásával rengeteget tett az egészségéért. Kiirtja a káros baktériumokat a szervezetből, ahogy a bélrendszerben elszaporodott gombákat is. Kiváló az emésztési problémák ellen, de a héjából főtt tea meggyógyítja a náthát és a köhögést, a hurutot. (Húsvéti tojásokat is szép pirosasbarnára lehet festeni a leforrázott héjával, a lilahagyma héjával pedig lilásbarna tojásokat kapunk.)

De hogy visszatérjünk az egészséghez: a hagyma remek salaktalanítószer, fokozza az emésztőnedvek termelődését, és a puffadást is megakadályozza. Egyensúlyba hozza a vércukorszintet, ezzel a farkasétvágyat is csökkenti, megakadályozza a vérrögképződést, jótékonyan hat a koleszterinszintünkre, és még a lázat is csillapítja. Jó tudni, hogy ha a hagymát tűzbe dobjuk, elillan mellőlünk a gonosz balszerencse!

Tipp:

– Ha hajlamos vagy az allergiás tünetekre, főzd bele a levesbe héjastól a vöröshagymát!

– Ha a gyomorfekélyt okozó helicobakter kínoz, fogyassz sok vöröshagymát, mert az megöli ezeket a baktériumokat!

Forrás:
iStock

A lilahagyma kevésbé erőteljes ízű, mint a vörös, így nélkülözhetetlen alkotórésze a salátáknak. De emellett tele van C- és B-vitaminnal, kiváló vízhajtó is, és segíti a májat a méregtelenítésben. Nem engedi, hogy pattanásos legyen a bőrünk, és feltölt energiával.

A fokhagyma legalább húszféle baktériummal képes megbirkózni, például a torokgyulladást is előidéző staphylococcusszal, és a bélfertőzést okozó szalmonellával, de a gombás fertőzéseket is elmulasztja. Szintén kiválóan szabályozza a vércukorszintet, serkenti az anyagcserét, javítja a vérkeringést és méregtelenítő hatású is. Jótékonyan hat a vérnyomásra, és csillapítja az izomgörcsöket.

A póréhagyma hasonló erényekkel bír, mint a vöröhagyma és a fokhagyma, de emellett nagyszerű vízhajtó is. Sokféle vitamint tartalmaz, például A-, B-, C- és K-vitamint, de folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot is, ez utóbbiak akadályozzák meg az izomgörcsöket.

Forrás:
iStock

Ha tehát úgy döntünk, hogy mostantól hagymát eszünk hagymával, akkor igazán jól döntünk, de hogy azért mégse rekesszen ki a társadalom az illatunk miatt, mindig legyen otthon egy kis friss petrezselyem, mert az nagyban csökkenti a szájban a hagyma- vagy fokhagymaszagot.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.