Írd be, mit keresel:

Spárga fűszeres mártással, ahogy Gordon Ramsay készíti

Az a kivételes megtiszteltetés ért minket, hogy az Alexandra kiadó jóvoltából szemezgethetünk Gordon Ramsay legfrissebb szakácskönyvéből. Mivel itt a spárga szezonja, ezért elsőként egy tökéletes spárgás előételt választottunk, amihez Mikes Márk bormester és sommelier ajánl hozzáillő bort.

Manapság egyre jobban figyelünk az egészségünkre, ezért a hollandi mártást vaj helyett olívaolajjal készíti itt Gordon Ramsay. A mártást ízesíthetjük bármilyen citrusfélével – például grépfrúttal vagy naranccsal –, spárgához azonban jobb, ha egyszerűen citrommal és tárkonnyal keverjük.

Cookta - 2016.04.30.
Spárga fűszeres mártással, ahogy Gordon Ramsay készíti

Spárga citromos-tárkonyos hollandi mártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 450 g spárga, megtisztítva

A hollandi mártáshoz:

  • 3 nagy tojás sárgája
  • facsarásnyi citromlé, és még egy kevés, ízlés szerint
  • 200 ml olívaolaj
  • 2 evőkanál felaprított friss tárkonylevél
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: 1. Először elkészítjük a hollandi mártást. A tojássárgáját facsarásnyi citromlével és némi sóval, borssal együtt keverőtálba tesszük, majd forrásban lévő víz fölé állítjuk (a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a vízzel), és nagy méretű habverővel erőteljesen verjük kb. 10 percig, míg besűrűsödik, a térfogata megnő. (Ha a mártás túlmelegszik, a sárgája kicsapódik, rántottás lesz. Ennek elkerülésére a tálat keverés közben időnként levesszük a gőzről, majd visszatesszük, és a belső falára tapadt krémet spatulával lekaparjuk.) A krém legyen aranyszínű, levegős és krémes (ha a habverőt kiemeljük a krémből, szalagokat hagy a felületén).

2. Az olívaolajat kis lábasban felmelegítjük, majd félretesszük. A tojáskrémet lehúzzuk a tűzről, és lassan kis adag olajat keverünk hozzá, majd visszatesszük a tűzre, és tovább keverjük. Újra lehúzzuk a tűzről, újabb adag olajat keverünk hozzá, és visszatesszük a tűzre. A műveletet addig ismételjük, míg az összes olajat felhasználtuk, és a mártásnak sűrű, majonézszerű állaga lesz.

3. Belekeverjük a citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, néhány evőkanálnyi meleg vízzel hígítjuk, végül belekeverjük a tárkonyt is.

4. A spárgát forrásban lévő sós vízbe dobjuk 2-3 percre (így nyers íze elfő, állaga viszont ress marad). Alaposan lecsöpögtetjük, és a mártással tálaljuk.

Forrás:
Alexandra

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:

2013 Pécsi Chardonnay

Ez a spárgaétel klasszikus összeállítás, remek alkotóelemek fantasztikus összhangja. Én a vajas, tejes, tejszínes ételekhez általában tartalmas, lágy savú fehérborokat szoktam javasolni. A hollandi mártás kellemesen pikáns, de krémesen telt jellegéhez jól passzol egy délvidéki chardonnay, főleg, ha megjelenik mellé a spárga, akkor egy klasszikus páros jön létre.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.