Írd be, mit keresel:

A @morzsasüti újra felfedezve

Új süti hódít Amerikában: a crumble és a cake ötvözetéért rajonganak mostanság a tengerentúlon. Nálunk régi, házias és klasszikus darab, kikerülhetetlen kedvenc. Változatok, variációk, ötletek cikkünkben!

A crumble tésztamorzsával megszórt gyümölcs finoman összesütve, a cake pedig mindenféle süti. Ennek a keresztezésébe szerettek most bele Amerikában. De jól tették, mert a Crumb Cake – vagyis a mi morzsás piténk – tényleg nagyon finom, és ez jó apropó ahhoz, hogy a változatokat kicsit összefoglaljuk.

Cookta - 2016.05.03.
A @morzsasüti újra felfedezve

Forrás:
iStock

Az alap

A sütemény alapja többféle lehet:

egyensúly-sütemény: liszt, cukor, vaj és tojás egyenlő arányban

linzer: 30-20-10, vagyis 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 1 tojássárga

– joghurtos kevert tészta: liszt, cukor, tojás és joghurt egyenlő arányban, simára keverve

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük vagy nyomkodjuk – attól függően, melyiket választjuk.

A töltelék

Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs – kis cukorral és némi fűszerrel, vaníliával, fahéjjal összeforgatva –, amit persze kombinálhatunk csokiforgáccsal, aprított csonthéjasokkal – dióval, mandulával, mogyoróval –, de lehet túrókrém is.

A tölteléket az elősütött tésztára szórjuk – gyümölcsöknél –, vagy kenjük, pl. a túrókrém esetében.

Forrás:
iStock

A morzsa

A sütemény tetején ropogósra sült morzsa a lényege ennek a finomságnak, amit szintén többféle módon készíthetünk.

– ugyanannyi vaj, cukor és liszt összemorzsolva

– finomabb zabpehely, cukor és kókuszzsír egyenlő arányban

– darált mandula vagy mogyoró, dió, cukor és vaj egyenlő arányban

– az alaptészta fagyasztóba téve

A keveréket egyenletesen a tészta tetejére morzsoljuk, az alaptészta esetében a fagyos tésztát ráreszeljük.

A sütés

Ha elősütjük a tésztát, akkor addig süssük, amíg szép aranyszínű nem lesz. Ha mindent együtt sütünk, akkor érdemes tűpróbát végeznünk, hogy az alsó tésztaréteg is átsült-e. A sütési hőfok 180 fok, hogy minden megfelelően átsüljön, a végén esetleg egy kis időre grillezési funkcióra válthatunk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.