Írd be, mit keresel:

Quinoakisokos – a 10 legfontosabb tudnivaló

Gluténmentes, kalóriaszegény, teljes értékű fehérjét tartalmaz – és mindehhez még finom is. Remek köretalternatíva, de készülhet édesen is, megőrölve lisztnek is tökéletes.

Az inkák aranyának is hívják, ők maguk pedig a gabona anyjának tartották. Sok ezer éve ismerték és termesztették, tisztelték arrafelé a quinoát – Amerika felfedezésekor a spanyol gyarmatosítók viszont megtiltották az istenként tisztelt növény termesztését, így eltűnt nemcsak Dél-Amerika kultúrájából, de gasztronómiájából is. Néhány évtizeddel ezelőtt fedezték fel újra: a növény úgy maradhatott meg, hogy a bennszülöttek magasabb, a hódítók által már nem ellenőrzött területen termesztették tovább titokban a csodálatos quinoát. Igen, tényleg csodálatos, most már a kutatások is ezt bizonyítják, szuperegészséges, ráadásul tényleg nagyon finom. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

1. Gabonaként emlegetjük és használjuk a quinoát, pedig nem az: a parajfélék családjába tartozik, kimondottan igénytelen, jól bírja a szárazságot, az erős napot és fagyot is, mindezt úgy, hogy rendkívül értékes tápanyagokkal bír termése, magja – és még a levele is ehető.

Cookta - 2016.05.07.
Quinoakisokos – a 10 legfontosabb tudnivaló

Forrás:
iStock

2. Gluténmentes, így a quinoamagból őrölt liszt gluténérzékenyeknek nagy segítség sütemény vagy kenyér készítéséhez.

3. Kalóriaszegény a gabonákhoz képest (120 kcal/100 g), rostokban gazdag, nagyon szapora, több mint duplájára dagad, így diétázóknak, egészségtudatosoknak is remek alternatíva.

4. A kevés növényi alapanyagok egyike, melyek teljes értékű fehérjét tartalmaznak, így a vegetáriánusok, de főleg a vegánok kedvelt és megbecsült alapanyaga. Tartalmazza mind a 9 aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van, és amelyet állati eredetű alapanyagok hiányában nehéz biztosítani.

5. A quinoa tápanyagokban igen gazdag: kiemelkedő kalcium-, vas-, magnézium-, kálium- és foszfortartalma, emellett sok E- és B-vitamint tartalmaz.

6. Sok fajtája van, de alapvetően 3 fő csoportra osztható a quinoa: a leggyakoribb a fehér, de létezik markánsabb ízű vörös és fekete quinoa is.

Forrás:
iStock

7. A quinoa semleges, kicsit diós ízű, nagyon kellemes, rugalmas állagú megfőzve, kiváltható vele a rizs – akár sósan, akár édesen szeretnénk készíteni. Főzhető vízben, tejben, gabonatejben – ízlés szerint.

8. Nagyon fontos, hogy a quinoát mindig meg kell mosni! A magok ugyanis egy természetes védőréteggel bírnak, ami a madarak ellen védi a növényt. Ez egy kesernyés, úgynevezett szaponintartalmú védőréteg, amit a forgalmazók általában még a csomagolás előtt lemosnak, leáztatnak a magokról, de jobb a biztonság – ne ezen múljon, hogy tökéletes vagy pocsékba menő keserű ételt főzünk!

9. A leöblített, átmosott quinoát megfőzhetjük kétszeres mennyiségű sós vízben, de meg is futtathatjuk egy kevés olajon, majd utána felöntve főzhetjük meg. A lényeg a kétszeres mennyiségű folyadék, és a rizshez hasonlóan kb. 15-20 perc alatt fő puhára, mire az összes folyadékot beszívja. Akkor jó, amikor kis farkincaszerű csírakezdeménye már látszik a kicsit áttetszővé főtt quinoaszemeknek.

10. A quinoa felhasználása végtelen: mindenre jó, amihez rizst használnánk. Zöldségekkel köretnek, de remek salátalapanyag, jól átveszi a fűszerek ízét, reggelire vagy desszertnek főzhetjük tejjel vagy gabonatejjel, mézzel, gyümölcsökkel tálalva, mint egy kását vagy tejberizst, de a natúr főtt quinoát egy kis tojással és fűszerekkel masszává összedolgozva még kis fasírt vagy lepényke is lehet belőle.

Takács Nóra reggelire készítette, videós receptjét itt lehet megnézni >>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.