A french toast, vagyis francia pirítós az angolszász országokban, különösen Amerikában tipikus reggeli. Önmagában is elég tartalmas, de gyakran lekvárral, juharsziruppal, gyümölcsökkel tálalják.

Nem véletlenül hívják az édes bundás kenyeret francia pirítósnak: Franciaországban ugyanis előszeretettel készítik, pain perdu, azaz elveszett kenyér néven. A lényeg, hogy éppen megmentik a kenyeret: a kissé szikkadtabb felszeletelt kenyeret vagy kalácsot, brióst tejszínnel elhabart tojásba mártják, majd szigorúan vajban megsütik. Nem reggelire, hanem inkább desszertnek vagy vacsorára készül.

Forrás:
iStock

A francia változat készülhet sütőben sütve is, ekkor a tejszínes tojásba mártott kalácsot kivajazott sütőtálba rétegezik, a rétegeket meghintve cukorral, majd összesütik. Igaz, a sós bundás kenyér is készülhet sütőben, mint ennél a változatnál >>

Elsőre furcsa lehet nekünk ez az édes változat, de érdemes kipróbálni: jó reggelialternatíva hétvégi, ráérős, pihenős reggelekre, de akár vacsorára is, a gyerekek kedvére.

Forrás:
iStock

Édes bundás kenyér

Hozzávalók:

  • 8 szelet szikkadt kalács vagy kenyér
  • 3 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi fahéj
  • diónyi vaj

Elkészítés: A tojást tálba ütjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a tejszínt, és villával felverjük. A vajat serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk. Amikor már forró, a kenyérszeleteket megmártjuk a tojásban, és a vajon mindkét oldalukat 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük. Ízlés szerint lekvárral, gyümölccsel tálaljuk.

Forrás:
iStock