Írd be, mit keresel:

Sertésflekken serpenyősen, mustáros pácban

Egy szelet jól fűszerezett és tökéletesen megsütött tarja még azokat is meggyőzi, akik egyébként nem rajonganak különösebben a sertésért. Érdemes bepácolni néhány órára, hogy omlósabb és kellemesen fűszeres legyen a végeredmény.

A tarja viszonylag zsírosabb része a sertésnek, a zsírszövetek átszövik a húst, ezért tökéletesen alkalmas sütésre, de akár grillezésre is. A tarja lehet csontos és csont nélküli, ez a sütésnél nem mindegy, hiszen a csontos nehezebben sül át, különösen a csont közelében – érdemes néhány helyen kicsit bevágni a tökéletesen omlós, porhanyós hús érdekében.

Cookta - 2016.05.18.
Sertésflekken serpenyősen, mustáros pácban

A tarját nem szabad klopfolni, legfeljebb egy kés fokával kissé megveregetni – klopfolással a hús elveszti a zsírszövetek erezettségét, és nem tud olyan omlósra sülni. A tarja nagyon jól pácolható: ehhez olajat keverjünk ki fűszerekkel és mustárral, esetleg zúzott vagy szeletelt fokhagymával, és ebbe forgassuk bele a húst, majd néhány órát, de akár egy egész éjszakát is hagyjuk állni. A pácba ne kerüljön só, mert ez nedvességet von ki a húsból: csak közvetlenül sütés előtt sózzuk a húst.

Mustáros sertésflekken pirított burgonyával

Hozzávalók:

  • 4 nagy szelet sertéstarja
  • 4 evőkanál mustár
  • ½ dl olaj
  • bors
  • A tepsis rósejbnihez:
  • 8 szem burgonya
  • ½ dl olívaolaj

Elkészítés: A mustárt összekeverjük 4 evőkanál olajjal, borsozzuk, alaposan elkeverjük, majd a sertéstarját ebbe a pácba tesszük, és így hagyjuk legalább 2 órát érlelődni (de akár egy egész éjszakát is pácolhatjuk).

Csak ezután sózzuk, majd egy felhevített serpenyőben kis olajon megsütjük mindkét oldalát nagy tűzön (2-2 perc). Ezután levesszük kis lángra, és fedő alatt még puhítjuk 10-15 percig.

A fedőt levéve ismét elpárologtatjuk a levét, és omlósra sütjük.

Közben a megpucolt burgonyákat vékony karikákra vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, átforgatjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elrendezzük.

180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük.

A ropogósra sült krumplit a mustáros tarjával tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.