Írd be, mit keresel:

@Omlett @spárgával – elegáns, de egyszerű tavaszi reggeli

A reggeli legyen könnyű, de tartalmas, ehhez ideális alapanyag a tojás, ami ráadásul gyorsan elkészül, végtelenségig jól variálható a lágytojástól a frittatáig, a rántottától a bundás kenyérig, de mind közül a legkönnyebb, a leglégiesebb az omlett. És ha tavasz, akkor készítsük spárgával!

Az omlett levegős, lágy, könnyű, egészen más jellegű, mint a kissé darabos rántotta. Nem véletlen, hogy a rántottába szalonna és kolbász, paprika és pirospaprika kerül, míg az omletthez legfeljebb sonka, kis reszelt sajt, zsenge spenót. Nem nagy a különbség, és mégis nagyon más a végeredmény.

Az omlettbe kerül egy kevés liszt és tej vagy tejszín, kissé habosabbra verjük, mint a rántottához elhabart tojást. A tojásos keveréket ízesíthetjük a só és bors mellett kevés petrezselyemmel, snidlinggel, tárkonnyal, bazsalikommal, kakukkfűvel, bármilyen zöldfűszerrel, de a legfontosabb a sütés: az omlettnél egy összefüggő tojáslepényt sütünk, ízlés szerint lágyra, félig lágyra vagy viszonylag keményre, de fontos, hogy még szaftos, levegős maradjon.

Cookta - 2016.05.22.
@Omlett @spárgával – elegáns, de egyszerű tavaszi reggeli

Forrás:
iStock

És mivel tavasz van, érdemes a tavasz sztárját, a spárgát is belesütnünk a könnyű omlettbe – ha véletlenül spárgaleves vagy spárgás pite, spárgasaláta vagy tésztában sült spárga készülne ebédre vagy vacsorára.

Spárgás omlett

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga
  • 8 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A zöld spárga fás részeit letörjük – ennek tudnivalóit itt találjátok >>

A sípokat megmossuk, majd felforrósított vajra tesszük, sózzuk, borsozzuk, és 5-6 perc alatt megpároljuk. Kiszedjük a serpenyőből.

A tojásokat tálba ütjük, kézi habverővel felhabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet és a tejszínt, ízlés szerint sót és borsot, és krémesre, habosra verjük. A tojásos keveréket a vajas serpenyőbe öntjük, és élénk tűzön pirítani kezdjük, belerakjuk az elősütött spárgát is, valamint meghintjük a reszelt parmezánnal. Amikor a tojás kellemesen krémes, de még bőven nem száraz, levesszük a tűzről, lefedjük, és 3-4 percet állni hagyjuk.

Ezután cikkekre vágva tálaljuk, kínálhatunk mellé pirítóst, friss paradicsomot, újhagymát – mindent, ami illik a reggelihez.

Forrás:
iStock

Aki nagyon szereti, ma már szinte egész éven át fogyaszthat spárgát, hiszen kapható konzervben vagy mélyhűtve is – legyen az fehér, zöld vagy vadsárga. Az igazi ínyencek azonban alig várják az áprilist, amikor a hazai termelők szállítják a piacra a friss spárgát. Ez a fejedelmi zöldségféle viszont többet érdemel annál, hogy csak hagyományos módon, mártással vagy olvasztott vajjal fogyasszák – csőben sütve, rakottként, salátaként elkészítve vagy levesként egyszerűen fenséges!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.