Írd be, mit keresel:

Újkrumpli, a kora nyári szerelem

Nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk az egyik kedvencünk az újkrumpli. Amikor végre megjelenik a piacokon – és megjelent! –, nem győzünk betelni vele, akár önmagában is képesek vagyunk enni egy kis salátával.

Hogyan, hol és milyet vásároljunk?

Mi mindenképpen a piacot javasoljuk, ma már egyre több helyen árulnak őstermelők, vagy kapható regionális termelőktől összegyűjtött portéka alkalmi piacokon: ezek remek minőségű hazai zöldségek, gyümölcsök. Általában több méretre válogatják az újkrumplit, a nagyobb szemek a drágábbak, a pici újburgonya olcsóbb, mert ezt állítólag macerásabb megtisztítani, de ez nem igaz (mindjárt el is mondjuk, miért).

Ami a fajtákat illet, újburgonyából bármelyiket választhatjuk, de arra figyeljünk, hogy feszes legyen a gumó, a héj pedig vékony, élénkebb színű, és ha lehetőség van rá, minél tisztábbat, földmentesebbet vásároljunk.

Cookta - 2016.05.29.
Újkrumpli, a kora nyári szerelem

Forrás:
iStock

Előkészületek

Az újkrumpli tisztítása sarkalatos pont: nem kell, sőt nem szabad meghámozni a zsenge kis krumplikat. Vannak, akik késsel lekapargatják a héjat, de ez egyrészt macerás, másrészt lekaparjuk így a legvitaminosabb részt, harmadrészt a legfinomabb az újkrumpli sült bőre: ettől tud belül mesésen krémesre sülni, kívül pedig kellemesen ropogósra! Az újburgonyát bőven elég 5 percre vízbe áztatni, majd egy dörzsis szivaccsal vagy egy kefével átkefélni, alaposan leöblíteni.

Forrás:
iStock

Főzve, sütve vagy főzve-sütve?

Ahogy szeretjük! Ha néhány perc alatt megfőzzük, tökéletes salátába például egy kis spárgával, paradicsommal és petrezselyemmel. Ha sütve készítenénk, kevés vajon serpenyőben, lefedve, 10-15 perc alatt elkészül, kevés olajjal összeforgatva pedig sütőben sül krémesre-ropogósra. Vannak, akik előfőzik, majd serpenyőben lepirítják – sok-sok petrezselyemmel. Az előfőzés szerintünk nem szükséges, ha kellően zsenge a krumpli, de mindenki próbálja ki, neki melyik változat a legfinomabb.

Forrás:
iStock

Fűszerek újkrumplihoz

Persze: petrezselyem! Sok és még több, jól összepirítva egy kis vajon az újkrumplival, ez az igazi nyár eleji megunhatatlan köret. De érdemes megkóstolni friss kaporral átpirítva, kis citromlével és tejföllel meglocsolva tálaláskor, egész más étel, pedig csak egy kicsit térünk el a klasszikustól.

Rozmaringgal is érdemes kipróbálni, ha szeretjük a mediterrán ízvilágot: egy kis friss vagy szárított rozmaringgal, olívaolajjal és koktélparadicsommal forgassuk össze a megtisztított újkrumplit, majd tegyük tepsibe, és 180 fokon süssük 15-20 percet – mérettől függően!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.