Írd be, mit keresel:

A legomlósabb sült csirke – mediterrán hangulatban

A grillcsirke az egyik legegyszerűbb és legfinomabb étel lehetne, de sajnos sokszor túl száraz és jellegtelen. Ezzel a recepttel igazán szaftos és kellemesen fűszeres lesz, nyárias és mediterrán, nem győzünk betelni vele!

Az egyszerű ételeknél mindig fontos a jó alapanyag, így a sült csirkénél is kiemelten fontos, hogy lehetőleg jó minőségű hússal tudjunk dolgozni. Egy megbízható hentes mindig áldás, és ha megvan a csirke, akkor már csak hagymára, fokhagymára, friss zöldfűszerekre és vajra lesz szükségünk. Igen, az omlós sült csirke titka a vaj, méghozzá fűszervaj, amit magunk készítünk – nagyjából 2 perc alatt!

Cookta - 2016.06.05.
A legomlósabb sült csirke – mediterrán hangulatban

Forrás:
iStock

A csirke húsa száraz, így mindenképpen érdemes valamilyen zsiradékkal kényeztetni, ehhez pedig legjobb a tejszínes ízű vaj, ami a húst omlóssá és szaftossá teszi, a bőrt pedig ropogóssá. Ráadásul a szobahőmérsékletű vaj könnyen kikeverhető fűszerekkel, egyenletesen felvihető a csirke bőrére és bőre alá is. Mi most mediterrán hangulatú rozmaringot, kakukkfűvet választottunk, citromot és fokhagymát, de ízlés szerint másképp is fűszerezhető.

Forrás:
iStock

Egészben sült omlós fűszervajas csirke

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész csirke (kb. 1,5 kg)
  • 10 dkg lágy vaj
  • 2 citrom
  • 2-3 ág rozmaring
  • kis csokornyi kakukkfű
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma

Elkészítés: Először a fűszervajat készítjük el: a lágy vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, a durvára vágott rozmaring- és kakukkfűleveleket, 1 citrom reszelt héját és kifacsart levét, és összekeverjük. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárogatjuk, majd kívül és belül bekenjük a fűszervajjal, ha lehet, a bőre alá is benyúlunk, majd mellével lefelé tepsibe tesszük. A vöröshagymát megpucoljuk, cikkekre vágjuk, és a csirke belsejébe tesszük.

A tepsit 185 fokra melegített légkeverésre állított sütőbe tesszük, és kb. 45 percig sütjük, közben időnként meglocsoljuk a szafttal.

Közben a másik citromot felkarikázzuk, a fokhagymát cikkekre szedjük, de nem hámozzuk meg. A csirkét megfordítjuk, köré szórjuk a fokhagymát és a citromszeleteket, 1-2 darabot a hasába is tehetünk, meglocsolgatjuk a fűszeres pecsenyelével, és újabb 40-45 percre betoljuk sülni-pirulni.

Ha kellően átsült és piros, kivesszük, majd alufóliával letakarjuk, és tálalás előtt 10-15 percet hagyjuk a saját gőzében párolódni.

Tálalhatjuk tepsis krumplival, salátával, vajon párolt zöldségekkel – mindegyikkel isteni! A sült fokhagymagerezdeket egy kis tálkába téve tegyük az asztalra, a héjból kinyomkodva a krémes sült fokhagyma a legfinomabb csemege.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.