Írd be, mit keresel:

Étlap-kisokos – ezt ne rendelje, aki nem kedveli a nyers húst és halat

Többször is előfordult, hogy az étlapot böngészve teljesen idegen elnevezésekbe botlottatok? Most segítünk tisztázni egy-két kifejezést.

Aki irtózik a nyers húsoktól és halaktól, vagy eleve minden húsételtől, jobban teszi, ha bebiflázza az alábbi listát!

Carpaccio

Ez a kifejezés olyan ételeket, alapanyagokat takar, amelyek szinte papírvékonyságúra vannak szeletelve. Hagyományosan a carpaccio tonhalból vagy marhából (bélszínből) készül, napjainkban már egyre inkább a vegetáriánusoknak is kedveznek vele. Létezik például uborka, cukkini és egyéb zöldségekből készült carpaccio is. Figyelmesen olvassuk el tehát az étlapot, ha ezt az ételt rendelnénk.

Cookta - 2016.06.07.
Étlap-kisokos – ezt ne rendelje, aki nem kedveli a nyers húst és halat

Forrás:
Flickr – palomaleca

Tatárbifsztek

Itthon leginkább nyers marhából készül, amit hagyományosan pirítósra kenünk. Külföldön – és elvétve itthon is – nyers haltatárral is találkozhatunk.

Ceviche (ejtsd: szevicse)

Ez az étel Latin-Amerikából, egészen pontosan Peruból származik. A friss halakat pár órára citromos pácba helyezik, ezzel a savas fürdővel váltják ki a hőkezelést, ami megszabadítja a baktériumoktól az ételt. Édesburgonyával, avokádóval, hagymával, csilivel fogyasztják.

Crudo

Jelentése szó szerint „nyers”. Ebben az ételben a nyers halhoz pár csepp citromlevet és olívaolajat adnak, de sonkából is létezik nyers változat, a prosciutto crudo.

Forrás:
Flickr – TreasureLA

Gravlax

Ez a skandináv étel friss lazacból készül, amit sóval, cukorral és kaporral érlelnek, majd rozskenyérrel és valamilyen mártással fogyasztanak.

Sashimi

Ez egy japán étel, ami legalább annyira közkedvelt náluk, mint a szusi. Nyers, szeletelt halból, marhából vagy enyhén előfőzött polipból is készülhet, és rendszerint (első ételként) a szusi előtt fogyasztják, wasabi nélkül.

Nigiri

A sashimihoz hasonlóan nyers, szeletelt halból készül, amit egy falatnyi rizshalomra helyeznek.

(Via: foodbeast, Fotó: flickr – Jessica and Lon Binder)

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.