Szinte nap mint nap fogyasztjuk, szendvicsre, tésztára, pizzára és még számtalan ételre tesszük. Grillezzük, kirántjuk, készítünk belőle puffancsot, és még sorolhatnánk. Mindenkinek megvan a maga kedvence, de vajon rátalálunk-e belőle az „igazira” a több ezer fajta közül?

Következzen most pár érdekesség a sajtokról, amit eddig tuti, hogy nem tudtunk!

  • Bár biztosra sajnos senki nem tudja megmondani, hogy ki találta fel, illetve ki készített először sajtot, arra viszont találtak a régészek bizonyítékot, hogy a sajtgyártás története több mint 7000 évre nyúlik vissza
  • Manapság a sajtkészítés egy külön tudományág
  • Több mint 2000 fajta létezik a sajtokból

Forrás:
Flickr - artfulblogger

  • Több készül belőle, mint dohányból, kakaóból, teából és kávéból együttvéve (körülbelül 20 millió tonna)
  • A mozzarella a világ leggyakrabban fogyasztott sajtja
  • A Pizza Hut több mint 300 millió font (136 077 tonna) sajtot használ fel évente – többet, mint bármelyik más étteremlánc
  • Majdnem minden nemzet eszik sajtot, néhány ázsiai kultúrát kivéve (általában laktózérzékenység miatt)
  • A sajtfogyasztással megelőzhetjük a fogszuvasodást
  • Egy-két szelet sajt – lefekvés előtt – segít az alvásban
  • Az érettebb sajtokban kevesebb a laktóz
  • Szardínia kedvenc csemegéje a „kukacos sajt”, a Casu Marzu, egy pecorino sajt, amibe hagyják, hogy legyek petézzenek, majd az így keletkezett kukacok ebben élősködjenek picit, azután fogyasztják el a helyiek...
  • Az egerek valójában nem is szeretik annyira a sajtot, inkább a magvakat és gyümölcsöket, illetve azokat a csemegéket, amelyek több cukrot tartalmaznak

(Via: thedailymeal, fotó: flickr – Wisconsin Department of Natural Resources Follow)