Az igazi brownie belseje ragacsos, nedves, míg a teteje ropogós. A mi esetünkben a nedvességet a cukkini fogja adni, ami igazán jó helyettesítője az állati eredetű nedves hozzávalóknak. De nem kell félnünk, a cukkinit nem érezzük a sütinkben, még csak látszani sem fog, úgyhogy nyugodt szívvel adhatjuk válogatós gyerekeknek is, mert nem fogják kiszúrni, hogy ebben a csupacsoki süteményben biza egy zöldség is lapul.

"Az utóbbi időben egyre többet kísérletezek cukkinis sütemények elkészítésével. Régebben, amikor zöldséges sütikről, krémes tortákról hallottam, el sem tudtam képzelni, hogy azok akkor édesek vagy sósak, egyáltalán ehetőek-e. Kipróbáltam, és jelentem: isteni finomak! Mai napig kérdezik a rokonok, barátok, hogy meg lehet-e egyáltalán enni ezeket a cukkinis édességeket... Erre inkább csak egy rövid igennel és egy gyorsan elkészített cukkinis brownieval válaszolok, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját, hát még ha elárulom, hogy ez a duplacsokis finomság vegán is!"

Forrás:
Juhos Anna

Vegán cukkinis brownie

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű cukkini lereszelve (kb, 2 bögre)
  • 2 bögre liszt
  • 1 1/2 bögre cukor
  • 1/2 bögre olaj
  • 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 kiskanál citromlé
  • 1/4 bögre csokichips vagy összetört étcsokoládé
  • 1 csipet só

Elkészítés: Reszeljük le a hámozatlan cukkinit egy sajtreszelővel. Minél zsengébb cukkinit használunk, annál jobb. Ha a cukkini héja túl vastag, akkor hámozzuk meg és kaparjuk ki a magját.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.

Keverjük össze a lisztet a kakaóporral és egy csipet sóval. Egy mély tálban kézimixerrel keverjük krémes állagúvá az olajat a cukorral és a vaníliás cukorral. A mikor már elég habos a massza, óvatosan adjuk hozzá a lisztet, keverjük jó alaposan össze. Szórjunk a keverékhez 1 kiskanál szódabikarbónát, csorgassunk rá 2 kiskanál citromlevet, hagyjuk pár másodpercig felfújódni, majd kavarjuk össze. Forgassuk a masszába az enyhén kinyomkodott cukkint. Mivel a massza itt még elég sűrű, nyugodtan összedolgozhatjuk azt a kezünkkel. Tegyük félre a tésztát, míg felolvasztjuk a csokoládét, addig a cukkini kiereszti a benne lévő nedvességet. Olvasszuk meg a csokoládénkat a mikróban vagy vízgőz felett, majd keverjük bele a masszába. Láthatjuk, hogy a brownie-tészta már sokkal lágyabb és nedvesebb állagú, mint volt, de még mindig nem olyan folyós, mint egy piskóta.

Öntsük a masszát az el őkészített tepsibe, és toljuk a sütőbe. Süssük a brownie-t körülbelül 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a brownie közepe át van-e sülve, de ügyeljünk arra, hogy nehogy kiszáradjon.


A receptet és a fotót Juhos Anna küldte. Köszönjük!