Írd be, mit keresel:

Rongyos, savanyú vagy buggyantott – a sokféle tojásleves

Gyerekkorunk klasszikusa, a hóvégi gyakori vendég, a menzák rettegett fogása, ami otthon persze sokkal finomabb volt. A leggyorsabb és legolcsóbb, rém egyszerű - mégis sok változata van. Igen, ez a tojásleves.

Alapja a rántott leves, ami olaj (vagy zsír), liszt, pirospaprika és víz, esetleg fokhagyma felhasználásával készül, mindössze 10 perc, amíg elkészül. A magyaros alapleves tartalmasabb változata a tojásleves, ami régió, szokás és ízlés szerint már sokféle lehet. Van, aki elhabarja a tojásokat és belecsurgatja a levesbe - ez a rongyos leves. Van, aki egészben teszi a fűszeres lébe a tojásokat, kicsit főzi csak, hogy belül még lágy legyen a sárga, a fehérje pedig csak kissé fodrozódjon - ez a buggyantott tojásleves. Van, aki a kettőt ötvözi, és kerül a levesbe habarva és egészben is tojás.

Cookta - 2016.06.16.
Rongyos, savanyú vagy buggyantott – a sokféle tojásleves

A legtöbben a legvégén egy kis ecetet is adnak hozzá, picit pikánssá téve – ez a savanyú tojásleves. Horváth Ilona pedig egy kis tejfölt is ajánl hozzá.

Van, aki fokhagymát, más apróra vágott vöröshagymát tesz bele. Lehet fűszerezni őrölt vagy egész köménnyel, de van, aki babérlevelet főz bele. Nincsenek szabályok: mindenki úgy készítse, ahogy a legfinomabbnak találja, mi most egy kellemesen fűszeres, petrezselymes változatot mutatunk.

Tojásleves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál búzaliszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál só
  • ¼ teáskanál bors
  • ½ teáskanál köménymag
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • pici ecet ízlés szerint

Elkészítés: A felforrósított olajon megfuttatjuk a lisztet, mikor már kezd pirulni, rátesszük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Felengedjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, köménymaggal ízesítjük, majd felforraljuk.

A forrásban lévő levesbe egyesével tesszük bele a tojásokat úgy, hogy csak kicsit fussanak szét. Ne keverjük! 5 percig alacsony lángon főzzük. Végül belekeverjük a petrezselyemzöldet. Tálaláskor kevés ecettel ízesíthetjük.

Fotó: Hámori Zsófia

Fotó: Hámori Zsófia

Kikerülhetetlen alapmű, minden receptje pontos – és mindegyik jól variálható, tökéletes alap kísérletezéshez, variáláshoz. Elég régi ahhoz, hogy a békebeli, Monarchia-béli fontos és ma újra divatos ételek és főzési metódusok is helyet kapjanak benne, de ugyanakkor elég modern ahhoz, hogy kissé felfrissítve igazán korszerűvé változtassunk egy-egy ételt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.