Írd be, mit keresel:

Mediterrán remek: bazsalikomos húsgombóc tejszínes cukkinivel

Nagy rajongója vagyok a cukkininek, el tudnám képzelni szinte minden nap a tányéromon, és ezzel – gondolom – nem csak én vagyok így. Levesnek, főzeléknek, vagy éppen rántva… Meglátásom szerint a férfiak ezt közel sem gondolják így, de azért egy kis furfanggal nekik is feltálalhatjuk. 

Cookta - 2016.06.17.
Mediterrán remek: bazsalikomos húsgombóc tejszínes cukkinivel

A fűszeres sült húsgombócra biztosan nem mondanak majd nemet, amihez igencsak jól illik a tejszínes cukkini. A bazsalikomtól és a kakukkfűtől kellemesen mediterrán lesz ez a fogás, ráadásul egyszerű és gyorsan elkészíthető. Én házi metélt tésztával tálaltam, de ízlés szerint más köretet is készíthetünk hozzá.

Bazsalikomos húsgombóc tejszínes cukkinivel és tésztával

Hozzávalók a húsgombóchoz:
50 dkg darált hús
1 kisebb fej vöröshagyma
friss bazsalikom (ízlés szerint)

őrölt fehérbors
1 db tojás (közepes)
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A vöröshagymát és a bazsalikomot vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az egész tojást, és keverjük (gyúrjuk) alaposan össze. Ha túl lágy lenne a massza, akkor kanalanként adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen. Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a húsgombócokat, és kisebb lángon süssük szép pirosra.
Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

Hozzávalók a tejszínes cukkinihez:
1 zsenge cukkini
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál friss kakukkfű
1/2 citrom leve

őrölt fehérbors
1 dl főzőtejszín
3 dkg vaj

Elkészítés: A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A kakukkfüvet vágjuk fel apróra.
Az előzőleg visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd hevítsük fel. Ezután vegyük le a tűzről, nyomjuk bele a fokhagymát, és futtassuk meg, majd tegyük vissza a tűzre, és adjuk hozzá a lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel, facsarjuk rá a citromlevet, és pároljuk pár percig, majd öntsük hozzá a tejszínt, keverjük alaposan össze, és tegyük bele az elősütött húsgombócokat is. Keverjük, rázogassuk össze, majd főzzük még pár percig, hogy a gombócok kellően átfőjenek, és a szaftja besűrűsödjön.
Közben ízlés szerint főzzünk ki hozzá tésztát. Én saját készítésű metélt tésztát főztem ki.

Tálaláskor tegyük a frissen kifőtt és alaposan lecsepegtetett tésztát tányérra, majd helyezzük rá a húsgombócokat, és kanalazzuk rá a tejszínes cukkinit.

Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.