Ha azt mondjuk, hogy görög joghurt nem is létezik, az igaz is, meg nem is. Görögországban is esznek joghurtot, krémeset, sűrűt, de nem létezik olyan, hogy görög joghurt. Egy ügyes marketinges fogásnak köszönhető, hogy elterjedt a világban a lecsepegtetett, krémes tejtermék neve.

Valahol a tejföl és a joghurt között található ez az állag és íz, ahogy egyébként a creme fraiche is, a franciák „majdnem tejföle”, a tejfölnél kissé savanykásabb, a joghurtnál zsírosabb tejterméke. De talán mindegy is az elnevezés: ettől még remek alapanyag, ami különösen nyári sütés nélküli desszertekhez, pohárkrémekhez jóval kalóriaszegényebb hozzávalóként használható, mint például a mascarpone vagy más krémsajt.

Mivel most éppen trendi alapanyag, ezért elég drágán találunk csak finom „görög joghurtot”, de a sűrű, krémes tejterméket egyszerűen elkészíthetjük otthon is. Ehhez csak sima joghurtra, egy tiszta konyharuhára és egy szűrőre lesz szükség, ha még krémesebb állagot szeretnénk, akkor egy kis tejszín sem árt.

Görög joghurt házilag

Hozzávalók:

  • 2 nagy pohár joghurt
  • 1/2 dl tejszín – opcionális

Elkészítés: Egy tésztaszűrőt egy tálra tesszük, egy tiszta konyharuhával kibéleljük. Figyeljünk arra, hogy ne öblítővel illatosított konyharuhát használjunk, mert esetleg mimóza vagy tavaszi erdő illatú lesz tőle a joghurt. A 2 pohár joghurtot beleöntjük, a konyharuhát ráhajtjuk, és hűtőbe tesszük néhány órára, legjobb egy egész éjszakára. Másnap a lecsöpögtetett sűrű joghurtot tálba tesszük, ha nem találjuk elég krémesnek, egy kis tejszínnel elkeverhetjük, selymesíthetjük.