Írd be, mit keresel:

Fűszeres, finom, friss: gyros házilag

Mint minden street foodnak, a gyrosnak is a gyorsaság a lényege. Ha utcán vagy étteremben kérjük, pillanatok alatt összepakolják nekünk, de otthoni elkészítése sem sokkal hosszabb. Az előkészítésre kell ugyan szánnunk némi időt, de még így is fél órán belül elkészül a gyros otthoni, isteni serpenyős változata.

Cookta - 2021.06.20.
Fűszeres, finom, friss: gyros házilag

Ha sült krumpli nélkül készítjük, könnyű, akár diétás fogás, hiszen egy kis csirkemell vagy pulykamell, joghurt és sok zöldség kerül a vékonyka lepénykenyérbe. Gyerekek, nők, férfiak – mindenki szereti, jól variálható a sokféle belevalónak köszönhetően, ehetjük tálként terített asztalnál, de akár kerti partihoz is ideális, hiszen kézből is jól fogyasztható, ráadásul mindenki magának állíthatja össze ízlése szerint.

A hús lehet csirkemell vagy pulykamell, de filézett csirkecomb is vagy pulyka apróhús – ez utóbbiakból szaftosabb lesz az eredmény. Használhatunk bárányt is, ahogy a törökök és görögök, ez persze jóval költségesebb alapanyag. Bármelyiket is használjuk, fontos, hogy a hús fűszerezésével kezdjük a főzést – de a húst akár már korábban is bepácolhatjuk.

Serpenyős gyros házilag

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
  • 2 evőkanál gyros fűszerkeverék
  • 50 dkg krumpli
  • 3 dl joghurt
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 marék salátakeverék
  • olaj
  • 4 pitakenyér

Elkészítés: A húst vékony csíkokra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, 2-3 evőkanál olajat locsolunk rá, összeforgatjuk, és hagyjuk kicsit állni, amíg előkészítjük a többi alapanyagot.
A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk, majd olajban vagy sütőben – ki hogy szereti – megsütjük.
A joghurthoz adjuk az oregánót és a zúzott fokhagymát, kicsit sózzuk, összekeverjük – belereszelhetjük az uborka felét is, így tzatzikit tudunk kínálni a gyroshoz.
A paradicsomot és az uborkát kockákra, a lilahagymát vékony karikára vágjuk.
A befűszerezett húst forró serpenyőben kevés olajon néhány perc alatt megsütjük, közben egy másik száraz serpenyőben a pitakenyereket átpirítjuk mindkét oldalukon.
A pitákat tányérokra tesszük, elosztjuk rajtuk a húst, a salátaféléket, meglocsoljuk a fűszeres joghurttal, tetszés szerint feltekerjük vagy összehajtjuk, ha kézből szeretnénk enni, de hagyhatjuk így is a gyros-tálat, sült krumplit halmozva mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.