Írd be, mit keresel:

Citrusos polentatorta, a könnyű, kevert olasz süti

A kukoricadara remek alapanyag, ami ráadásul olcsó, jól eltartható, és bármikor bevethető nemcsak egy gyors köretnek vagy egytálételnek puliszka formájában, de isteni sütemény alapja is lehet.

Cookta - 2016.06.24.
Citrusos polentatorta, a könnyű, kevert olasz süti

A kukoricadara könnyen emészthető, nagyon szapora, ráadásul gluténmentes alapanyag, amiből – a búzadarához hasonlóan – nemcsak sós, de édes ételeket is készíthetünk. Olaszországban polenta néven ismerik és használják, egyik kedvelt desszertjük, a citrusos polentatorta alapjául is a finomra őrölt kukoricadara szolgál. 

Ha gluténmentes változatban szeretnénk megsütni ezt a kellemesen savanykás, üde tortát, a lisztet helyettesíthetjük kukoricaliszttel vagy mandulaliszttel, bár ez utóbbi kissé költségesebb.

A sütemény összeállítása mindössze 10 perc, gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt vörös áfonyával vagy kandírozott citrom-, narancshéjjal, illetve a tetejére készíthetünk citrusos mázat is, amihez elég egy kevés citrom- vagy narancslevet porcukorral krémesre keverni, ezt locsolni a tetejére, vagy citruskarikákkal kirakni, díszíteni.

Forrás:
iStock

Ideális sütemény kerti partira, piknikre, de akár strandra is: nem romlik, kellemes citromossága miatt frissítő, jól csomagolható.

Citrusos polentatorta

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg finom kukoricadara (polenta)
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl joghurt
  • 1 narancs
  • 1 citrom

Elkészítés: A tojásokat üssük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a lágy vajat, és keverjük habosra. Több részletben adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a kukoricadarát és a darált mandulát, majd reszeljük hozzá a citrom és a narancs héját, facsarjuk bele mindkettő levét, adjuk hozzá a joghurtot is. Nem baj, ha kissé hígnak tűnik: a kukoricadara sok folyadékot magába szív.
Öntsük egy kivajazott, lisztezett tortaformába, és 180 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
Hagyjuk hűlni, be is hűthetjük. Porcukorral meghintve, citrommal vagy naranccsal megcsepegtetve tálalhatjuk.

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.