Írd be, mit keresel:

A francia desszertek koronázatlan királynője

Véget ért csokis receptversenyünk, ahova jobbnál jobb receptek érkeztek, nekünk azonban muszáj volt kiválasztanunk a top 3-at, hogy zsűrink eldönthesse, ki érdemli a Cookta Aranykanál-díját. A legjobb 3 csokis desszert elkészítésében Pinczel Orsolya cukrász volt nagy segítségünkre. 

Cookta - 2016.07.05.
A francia desszertek koronázatlan királynője

Orsi nagy utat tett meg a cukrász-szakmáig, hiszen eredetileg teljesen más tervekkel vágott bele az életbe. Érettségi után stylistként dolgozott, majd a művészettörténet felé vette az irányt.

„Diploma után már biztos voltam benne, hogy a művészettöri nem az én világom” – kezdi Orsi a történetét. „Ezért beiratkoztam egy esti OKJ-képzésre, és ott tanultam ki a cukrász-szakmát. A sütés-főzés szeretete már gyerekkorom óta velem van, kiskoromban sokat sütöttünk a nagymamámmal közösen. A cukrászmesterséget teljes mértékben itthon tanultam, viszont sokat köszönhetek a gyakorlati helyemnek, ahol megismerkedhettem a francia édességek világával. Azóta is a francia sütemények állnak a legközelebb a szívemhez.”

Ezen kívül azonban más is köti őt a franciákhoz – kiderült ugyanis, hogy a nagypapája családja félig francia: „Ez egy elég érdekes történet, mivel már idősebb voltam, amikor megtudtam, hogy a nagypapám rokonai között vannak franciák is. Így hát valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy miért is ez a konyha a kedvencem.”

pinczel_fehercsoki

A fehércsokit is használhatjuk bátran sütésnél!
Forrás:
Pinczel Orsi vállalkozása, vagyis a Tart Facebook-oldala

Orsi a Chefparade főzőiskolában is tanít, ahol sokáig a macaronkészítés fortélyait leshették el tőle a sütés szerelmesei: „A macaron készítése nehéz műfaj, fel kell készülni, hogy az első pár alkalommal kudarc ér bennünket. Ám ha egyszer ráérzünk, onnan nincs megállás!” Jelenleg francia és olasz desszertkurzusokat tart. Amikor megkérdezem, ő milyen süteménnyel nevezett volna be, elég meghökkentő választ ad: „Én mindenképpen valami fehércsokis recepttel indultam volna, azokat nagyon hiányoltam a beküldöttek közül. Az édes ízt pedig biztosan megbolondítottam volna valami sóssal, esetleg savanykással. Érdemes néha elrugaszkodni a megszokott receptektől, és különlegességekkel próbálkozni – a végeredmény magáért beszél! Ha nem is egy mousse-szal indítunk, próbálkozhatunk néha olyan alapanyagok felhasználásával, mint például a padlizsán vagy a cukkini. Így igazán könnyed és különleges édességeket készíthetünk.”

pinczel_maracuja

A fanyarkás, savas íz jól megfér az édes mellett: maracujás-kókuszos-sóskaramelles torta
Forrás:
Tart – Facebook

Orsi számára a cukrászat nem egyszerűen munka, hanem hivatás: „A cukrászat az életem, ezt semmiért nem adnám fel. Ha már két nap telik el sütés nélkül, hiányérzetem van. Azokon a napokon, amikor nem sütök, akkor is folyamatosan inspirálódom, blogokat olvasok, recepteket böngészek, folyamatosan új dolgok után kutakodom. Ez tipikusan olyan szakma, amiben nemcsak kell, hanem egyenesen muszáj folyamatosan fejlődnünk, ha lépést akarunk tartani. Jó látni, hogy a szakma is fejlődik, egyre több újhullámos cukrászda jelenik meg, akik tényleg minőségi alapanyagokkal dolgoznak, hiszen ez mindennek az alapja. A hagyományos cukrászdákat is kedvelem, ahol jó áron minőségi süteményeket kóstolhatunk. A kezdő cukrászoknak is ezt tudom javasolni: az alapanyagokra mindenképp figyeljünk oda, és SOHA ne helyettesítsük a vajat margarinnal!”

Pinczel Orsolya desszertjeit jelenleg a Tart cukrászműhelyben készíti, innen lehet tőle rendelni a legkülönlegesebb süteményeket és tortákat.

Pinczel Orsolya cukrász

Pinczel Orsolya cukrász
Forrás:
Facebook

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.