A legismertebb fogyókúrás leves a kőleves. Elkészítése igen egyszerű, két liter forrásban lévő vízbe helyezzünk bele egy sárgadinnye méretű, tisztára sikált folyami követ, sózzuk, borsozzuk, főzzük tíz percig, és kész. :)

Ez ehető forrón, de hidegen is, tök mindegy. Ha kizárólag kőlevest eszünk, garantáltan lefogyunk 7 nap alatt vagy 100 kilót, csak vigyázni kell, bele ne törjön a fogunk. :) A második legnépszerűbb leves a káposztaleves, ez már valamivel élvezetesebb. A káposzta úgynevezett negatív kalóriás étel, mert miközben alig van benne kalória, kipucolja a felgyülemlett salakanyagokat. Ennek receptje megtalálható itt >>

Ám ha már unjuk a káposztát, de mégis szeretnénk valami ínycsiklandó, forró, ám zsírégető és kevés kalóriatartalmú levest, szemezgessünk az alábbiak közül.

Vigyázat! A látszólag kevés kalóriatartalmú instant zacskós levesekkel az a baj, hogy tele vannak sóval és olyan ízfokozókkal, amelyektől kívánósabbak leszünk, mint mikor leültünk enni, ráadásul a tápanyag- és vitamintartalmuk is igen csekély. A legjobban akkor járunk, ha szezonális zöldségekből készítjük el magunknak a napi leves betevőnket, amit a család többi tagja is biztosan szeretni fog. 

Uborka- és/vagy cukkinileves

Friss, könnyű, és pillanatok alatt kész van. Az uborka és a cukkini igen hasonlóak, így külön-külön vagy együtt is felhasználhatjuk őket.

Forrás:
iStock

Hozzávalók:

  • 2 db kicsi cukkini
  • 3 db kicsi fürtös uborka
  • 1 közepes hagyma
  • 1 marék zsenge spenót
  • 3 evőkanál olaj (kókusz vagy olíva, de bármilyen növényi olaj megteszi)
  • petrezselyem és zellerzöld
  • ízlés szerint citrom
  • só, bors

Elkészítés: Az uborkát hámozzuk meg, vágjuk fel apró kockákra a cukkinival együtt. Az olajat forrósítsuk fel, és pirítsuk meg a felaprított hagymát. Ha már üveges, dobjuk mellé az uborkát és a cukkinit, és pár pillanatig pirítsuk. Ezután öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, és kb. 2-3 percig forraljuk. Adjuk hozzá a spenótot és a nagyon apróra vágott zellerzöldet, ezzel is forraljuk pár másodpercig, hogy az ízek előjöjjenek. Sózzuk, borsozzuk. Végül jöhet rá a petrezselyem (ilyenkor már nem kell forralni). Aki szereti, csavarhat bele egypár csepp citromot.
Tipp: Ha tartalmasabb levesre vágyunk, egy külön lábasban főzzünk készre rizst vagy hajdinát (esetleg egy nagy adag csülkös bablevest), és tegyünk belőle a már elkészült ubilevesbe. (A rizst ne főzzük együtt az uborkával és cukkinival, mert a zöldségeknek sokkal kevesebb főzési idő kell, különben elvesztik az állagukat és a vitamintartalmukat.)

Kelkáposztaleves

Jó, ez is egyfajta káposzta, ennélfogva salaktalanít és zsírégető is, mégis teljesen más ízvilág, mint a fejes káposzta. Legjobb barátja a fokhagyma, ebből jöhet minden mennyiségben. Ha nagyon diétázunk, akkor ezzel szinte minden hozzávalót beletettünk, ám ha laktatóbb levest szeretnénk, a sárgarépa és a krumpli is belekerülhet a fazékba. 

Forrás:
iStock

Hozzávalók (a tartalmasabb változathoz):

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 2 közepes krumpli
  • 1 sárgarépa
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • só, bors

Elkészítés: A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, a krumplit, répát megpucoljuk, felaprítjuk. A forrásban lévő vizet megsózzuk, borsozzuk, vagy leveskockával ízesítjük, 1 teáskanál őrölt köménnyel megszórjuk, majd beledobáljuk a zöldségeket. Eközben péppé törjük a fokhagymát. Ha a zöldségek megpuhultak, a lábast levesszük a tűzről, és beledobjuk a fokhagymát. Jól elkeverjük. Fogyasztáskor egy-egy evőkanál joghurtot vagy zsírszegény tejfölt tehetünk a leves tetejére. 

Hagymaleves 

Na de nem ám a cipós hagymaleves, aminek a tányérját is felfaljuk, de még csak nem is a tejszínes, zsíros fajta. Hanem az elegáns, karcsú, szolid, decens, franciául is csacsogó hagymaleves. Egy picit becsiccsentve, az igaz, de attól még isteni.

Forrás:
iStock

Hozzávalók:

  • 3 szép fej hagyma
  • 1 szál póré (a zöld részéből is kerülhet bele)
  • 1 evőkanál olaj vagy vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • só, bors
  • majoránna

Elkészítés: Vágjuk vékony karikákra a hagymákat. A vajat forrósítsuk fel, majd pirítsuk aranyra a hagymákat. Szórjuk meg majoránnával, sóval, borssal. Most jöhet rá a bor és a mustár. Ezután öntsük fel vízzel vagy alaplével. Ha annyira nem számít a diéta, egy kevés emmentáli sajttal vagy parmezánnal ízesíthetjük. Fokhagymás pirítóst is biggyeszthetünk mellé (másoknak).