Írd be, mit keresel:

3 étel, amit (tévesen) egészségtelennek tartanak

Manapság jelentős szerepet kapott az emberek életében az egészségtudatos életmód, azonban még mindig rengeteg tévhit tartja magát azzal kapcsolatban, hogy mit szabad enni és mit nem. Most összegyűjtöttünk néhány ételt, amelyeket bár sokan egészségtelennek tartanak, valójában a fogyasztásuk nem jár negatív következménnyel, sőt!

Cookta - 2016.07.13.
3 étel, amit (tévesen) egészségtelennek tartanak

Tojás

Sokáig tartotta magát az elképzelés, hogy a tojás felelőssé tehető a magas koleszterinszintért, a túlzott fogyasztása pedig szívinfarktust és cukorbetegséget okozhat. És hogy mi igaz ebből? Kiderült, hogy valójában semmi. Sőt, kutatások be is bizonyították, hogy a jelentős D- és B12-vitamin-tartalma miatt csökkentheti is a szívbetegségek kialakulását. Ezen kívül számos jótékony hatása van a szervezetünkre: magas fehérjetartalommal bír, ami növeli a teltségérzetünket, ezzel segítheti a fogyást és a vércukor ingadozását is, valamint a benne található antioxidánsok segíthetnek megelőzni az időskori látásromlást. Úgyhogy ne féljünk rántottával vagy omlettel indítani a reggelt!

Forrás:
iStock

Csokoládé

A fogyókúrázók és egészségtudatosak mumusa, ami felelőssé tehető az elhízásért, a rossz fogakért, ráadásul függőséget is okoz. A valóság ennél azért kevésbé drámai: kutatások bizonyítják, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak étcsokit, sokszor vékonyabbak, mint az édességet mellőző társaik, ráadásul segít megelőzni a magas vérnyomást és az érrendszeri betegségek kialakulását. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezentúl minden étkezést helyettesíthetünk csokoládéval, de ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, ha desszertként lecsúszik egy-két kocka csoki, esetleg néhány szelet sütemény. A legjobb csokis receptjeinket itt találjátok!

Forrás:
iStock

Pattogatott kukorica

Természetesen nem a mozikban kapható, agyonsózott kukoricára gondolunk most, és nem is a bolti, előrecsomagolt, mikrózható társaira. A házi készítésű pattogatott kukoricát azonban nem véletlenül ajánlják fogyókúrázóknak is, mivel könnyen eltelít és szinte alig van benne kalória – a popcorndiétáról mi is írtunk itt. Ráadásul magas rost- és antioxidánstartalma miatt nemcsak a derékbőségünknek, hanem az egészségünknek is kedvez! Ha esetleg mégsem pattogatva, hanem főve fogyasztanátok, akkor itt és itt találtok hozzá receptet.

Forrás:
iStock

+1: Kávé

A listáról kissé kilóg, mivel nem ételről van szó, azonban mégis rengeteg tévhit él a kávézással kapcsolatban. Sokan tartják még mindig úgy, hogy szív- és májbetegségek kialakulásához vezethet a túlzott koffeinfogyasztás. Igaz, hogy az éhgyomorra fogyasztott kávé savat csinál, így aki hajlamos a savtúltengésre, az mindenképp egyen előtte pár falatot. Valójában azonban azt mondhatjuk, hogy napi három csésze kávé egyáltalán nem káros az egészségre, és nem növeli a szívinfarktus kockázatát. Arról nem is beszélve, hogy egy csésze kávé serkenti az agyműködést, éberré és kreatívabbá tesz; pörgeti az anyagcserét, ráadásul segíthet megelőzni az időskori leépülést is. Úgyhogy kávézásra fel!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.