Írd be, mit keresel:

Ajvár és csevapcsicsa – a nyári grillpartik legjobb párosa

Az ajvár egy szerb eredetű, paprikás-padlizsános krém, amit nagyon gyorsan elkészíthetünk mi is, csak pár hozzávaló kell, és az egész konyha mediterrán illatban fog úszni, ahogy sülnek a zöldségek! És remekül illik a csevaphoz, a nyári grillpartik kedvencéhez!

Cookta - 2016.07.12.
Ajvár és csevapcsicsa – a nyári grillpartik legjobb párosa

Az ajvár esetén az érdemi munka 5 perc, minden mást a sütő és egy aprítógép végez helyettünk. Mindenki kedvence lesz grillezéskor, kínálhatjuk  bármilyen hús mellé vagy pirítósra kenve, esetleg csevapcsicsát vagy pljeskavicát készítve.

Én most egy illatos csevapot sütöttem mellé, nagyon jó az ajvárba mártogatni, szuper páros. Az elkészítéskor egy hibát vétettem: csak egy adagot csináltam… szerintem érdemes duplával kezdeni!

Forrás:
Bajnóczki Gabka

Ajvár és csevapcsicsa

Hozzávalók:
Az ajvárhoz:

  • 1 padlizsán
  • 3 kápiapaprika (piros húsú, puhább paprika, nyár elejétől vannak vele tele a piacok)
  • 1 paradicsom
  • 1 fokhagyma
  • olívaolaj
  • csili, só, bors

A csevapcsicsához:

  • 50 dkg darált marha- és disznóhús vegyesen
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 tojás
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál kakukkfű

Elkészítés: Megmossuk a zöldségeket, és előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A padlizsánt félbevágjuk, és hosszában is, keresztben is bevagdossuk, de a héját nem vágjuk át – így nagyon egyszerű lesz a sült húsát kiforgatni. A kápiapaprikákat kicsumázzuk. Veszünk egy darab alufóliát, és kis tálkát formálunk belőle, amibe beleültetjük a fokhagymát. Erre olívaolajat öntünk (kb. a hagyma feléig lepje el), és bezárjuk a ’kalitkáját’. Ezzel a módszerrel a fokhagyma valami álomfinom lesz… puha, illatos, a gerezdek ki fognak ugrani maguktól, mert a hagyma sülés közben az olajat magába szívja, és az egész húsa megpuhul.

Ha ezek az előkészületek megtörténtek, mindent egy tepsibe teszünk, és a forró sütőben kb. 40 percig sütjük a zöldségeket. 

Forrás:
Bajnóczki Gabka

Közben előkészítjük a húst: minden hozzávalót alaposan összekeverünk egy tálban. Ne féljetek a fahéjtól, nagyon jól illik a marhahúshoz, és nem lesz édes a végeredmény, csak különlegesen illatos! A legjobb lenne szabad tűzön sütni, ennek hiányában egy nagy serpenyőt magas hőfokra hevítünk, megkenjük olívaolajjal, és kis hurkákat formálva (nedves kézzel a legegyszerűbb) megsütjük.

Forrás:
Bajnóczki Gabka

Ha a zöldségek megsültek, kitesszük egy kicsit hűlni őket. Ha már meg tudjuk fogni, mindent egy aprítógépbe teszünk, héj nélkül. A padlizsán nagyon könnyen kifordítható a kockázásnak köszönhetően, a sült paradicsomról és paprikáról is le tudjuk húzni a vékony héjakat. A fokhagymagerezdek is mehetnek az aprítóba. Ízesítjük ízlés szerint csilivel, sóval, borssal, és az egészet pépesítjük – ne teljesen, maradjanak benne apró darabok.

Az elkészült csevapcsicsa mellé kínáljuk az ajvárt, salátalevelet, esetleg lilahagymát vagy sült krumplit (a képen látható krumplit és édesburgonyát így készítettem: héjában, egyben főzés után felvágtam karikákra, sütőpapírra terítettem, megkentem olívaolajjal, megszórtam sóval-borssal, és sütőben sütöttem).

A receptet és a fotót Bajnóczki Gabka küldte. Köszönjük!

Várjuk a recepteket a Heinz grill receptversenyre, itt lehet nevezni >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.