Írd be, mit keresel:

BBQ-szósz házilag és grillezett csirkenyársak

A barbecue-szósz egy nagyon finom, kicsit pikáns, kicsit füstös csoda, amit könnyedén el lehet készíteni otthon is. Nagyon jól passzol grillezett csirkemellhez, -szárnyhoz, de akár tarjához vagy oldalashoz is.

Cookta - 2016.07.19.
BBQ-szósz házilag és grillezett csirkenyársak

Lehet egyszerre nagyobb adagot készíteni, és befőttesüvegben a hűtőben tárolni a következő felhasználásig. Gabka most azt mutatja meg, hogyan születtek ezzel a szósszal az egyszerűen elkészíthető, serpenyőben megsüthető csirkemellnyársak.

Ha fapálcákat használunk, hasznos, ha elkészítés előtt beáztatjuk őket pár órára vízbe! Így nem fognak megsülni (esetleg meggyulladni, nem vicc) sülés közben.

Forrás:
Bajnóczi Gabka

BBQ-csirkenyárs

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg csirkemell
  • 2 nagy vagy 3 kisebb fej hagyma
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál Worchester-szósz
  • 2 nagyobb, apróra vágott paradicsom (vagy 5 evőkanál paradicsomszósz)
  • 2 evőkanál almaecet (vagy 1 evőkanál sima ecet)
  • bors
  • kis őrölt csili

Elkészítés: A BBQ-szószhoz olívaolajon megpirítjuk a durvára vágott hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a Worchester-szószt, a mézet, a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, tetszés szerint adhatunk hozzá kis őrölt csilit, és kb. 15–20 perc alatt kis-közepes lángon, lefedve összefőzzük ezeket az ízeket. 

Ezután feljebb vesszük a lángot, és hozzáadjuk az almaecetet. A cél, hogy a savasságot beleadja, de az ecetes íze eltűnjön, így viszonylag gyorsan, kavargatás közben elfőzzük belőle azt.

Ha kész, félrehúzzuk, és botmixerrel pürésítjük. Megkóstoljuk, és ha hiányzik belőle akár az édesség, sósság, akár a csípősség, itt lehet még ízlés szerint pótolni! Ha a massza így még túl sűrű, egy kis víz hozzáturmixolásával lehet hígítani.

A csirkemellet apró falatkákra vágjuk, megkenjük kis olívaolajjal, és sózzuk-borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőt odateszünk, mehet viszonylag nagy lángra. A nyársakra tűzzük a húsfalatokat, majd a felhevített serpenyőbe helyezzük őket. Így kérget kapnak, de belül nem száradnak ki. Ha kész az egyik oldal, megfordítjuk. Jöhet a BBQ-szósz: a csirke megsült felére kenjük egy kiskanál vagy ecset segítségével, miközben a nyárs másik fele sül – ha az is megsült, megint fordítás következik. Így már a szószt sütjük-karamellizáljuk rá a húsra, ettől lesz fantasztikus íze. A folyamat ugyanez még egyszer: megkenjük, megfordítjuk. Kész is, pár perc alatt megvagyunk ezekkel a mutatós, könnyű kis csirkefalatkákkal, amikhez jól megy szinte bármilyen köret.

Én most egy nektarin-eper-füge-kesudió-bébispenót salátát készítettem hozzá, azzal a csavarral, hogy a szeletkékre vágott barackot is a csirkéhez hasonló módon kicsit megsütöttem a maradék szósszal.

A receptet és a fotót Bajnóczi Gabka küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.