Írd be, mit keresel:

Szilvás gombóc, amiből sosem elég

Nagy kedvenc nálunk a szilvás gombóc, így aztán szilvaérés idején többször is a tányérunkra kerül. Egyszerűen megunhatatlan, de gondolom, ezzel sokan vagyunk még így. Idén is elkészült az első adag, fahéjas cukorral tálaltam és jó sok tejföllel...

Cookta - 2016.07.19.
Szilvás gombóc, amiből sosem elég

Lehetőleg jó nagy és főként érett szilvákat válogattam össze, majd krumplis tésztába rejtettem bele. Emlékszem, a régi időkben, ha anyu éppen tejfölös gombóclevest főzött ebédre, akkor mindig szilvás vagy lekváros gombóc volt a második fogás. Így amikor szilvás gombóc készül, a régi emlékek is visszatérnek. 

Tálaláskor elmaradhatatlan a fahéjas porcukor, sőt az utóbbi időben még a tejföl is. Lehet, kicsit furán hangzik, de a szilva és a tejföl jól megfér egymás mellett. Én csakis ajánlani tudom a kipróbálását, mert tejfölösen nagyon, de nagyon finom.

Forrás:
Kard Éva

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

  • kb. 20 db szilva
  • 30 dkg krumpli
  • kb. 40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 mokkáskanál só

A forgatáshoz:

  • 1 csomag zsemlemorzsa
  • 1-1,5 dl olaj

A tálaláshoz:

  • fahéjas porcukor
  • tejföl

Elkészítés: A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat, a főzővízből kiszedve rögtön bele tudjuk forgatni. Ehhez az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és állandó keverés mellett pirítsuk szép aranybarnára. Kisebb lángon pirítsuk, és folyamatosan kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég. 

A gombóchoz a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, krumplinyomón  nyomjuk át – vagy villával alaposan nyomjuk össze –, és hagyjuk kihűlni. Mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, a tészta lágy lesz, és nehéz vele dolgozni.

Amikor a krumpli kihűlt, adjuk hozzá a lisztet, a sót és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A lisztet ne egyszerre adjuk hozzá, mert lehet, hogy kevesebb is elég – ez a krumpli fajtájától függ –, de ha szükséges, akkor többet is tehetünk hozzá. Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd vágjuk fel akkora kockákra, hogy a szilvát könnyedén bele tudjuk majd csomagolni. Ezután a tészta közepére helyezzük rá a szilvát, majd formázzuk gombóccá.

Egy nagyobb edényben forraljunk bőséges mennyiségű vizet, enyhén sózzuk, majd óvatosan helyezzük bele a gombócokat. Várjuk meg, míg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd főzzük 5-6 percig, közben fakanállal óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjanak az edény aljára.

A készre főtt gombócokat szűrőkanállal szedjük ki, alaposan csepegtessük le, majd óvatosan forgassuk bele az előzőleg megpirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.

Forrás:
Kard Éva

Tálaláskor a gombócokat szedjük tányérra, ha előzőleg nem magoztuk ki, akkor távolítsuk el a szilvamagokat, majd ízlés szerint szórjuk meg fahéjas porcukorral. Ízlés szerint pedig meglocsolhatjuk még tejföllel is.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.