Írd be, mit keresel:

Szomjas kis falatok sör mellé

A sör malátából, vízből, komlóból készült, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital. A wikipédia szerint. Szerintem meg egyszerűen csúcs.

Cookta - 2016.07.23.
Szomjas kis falatok sör mellé

Igaz, én csak a forró nyárban szeretem, méghozzá üvegkorsóban, aminek az oldaláról apró gyöngyökben csorog lefelé a pára. A hab hófehér és kemény, gyerekkoromban apu mindig megengedte, hogy leigyam, aztán nevetgélt a fehér orromon. Végül én is igen nevetgélős lettem, valószínűleg, mert már a hab is elég volt ahhoz, hogy becsiccsentsek. 

A sör, vagyis a folyékony kenyér valóban tápláló, bár nem tartalmaz annyi kalóriát, mint a bor. Viszont rengeteg jótékony hatása van: 

  • kiváló vízhajtó, vesekőképződésre hajlamosok számára áldásos
  • nyugtató hatású
  • lúgos kémhatású, így a többi alkohollal szemben a savra érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják
  • magas az antioxidáns-tartalma
  • csökkenti a „rossz” koleszterint
  • rengeteg vitamin (B1, B2, B3, B6, B9 és H) és ásványi anyag (réz, cink, vas, foszfor és magnézium) van benne

Forrás:
iStock

Most, hogy eleget dicsértük, megállapíthatjuk, hogy a söröcske mértékkel akár mindennap fogyasztható, alkoholmentes változata pedig gyerekeknek is adható, a ma oly divatos gyümölcs ízesítésű fajtái biztosan ízleni is fognak. Igen ám, de mit eszegessünk hozzá? 

Sörkorcsolyák nyáridőre

Azt szokták mondani, hogy a sör a jó zsíros, sós, csípős, ropogós kajákat szereti. Hát, ez nem szép tőle! Talán nem is a sörtől szoktunk pocakot ereszteni, hanem azoktól a nasiktól, amiket bekapkodunk mellé? Sebaj, ha közben be-beugrálunk a medencébe vagy a tóba, és gyorsan leússzuk, ami úszógumivá válna.

Csilis sajtos rúd

A nagyi régi jó receptjét kicsit megbolondítjuk, a sajtból füstöltet választunk, a tésztát megcsípősözzük. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 marék szezámmag
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 db egész tojás
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 kiskanál só
  • őrölt csili ízlés szerint

Elkészítés: Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a csilit, a szezámmagot, a tejfölt, a sót. Összegyúrjuk, ha van időnk, pihentetjük, ha nincs, akkor kinyújtjuk. A tojást felverjük, lekenjük a tészta tetejét. Egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal, és helyes kis csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, és 180–200 fokra előmelegített sütőben kb. 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Forrás:
iStock

Juhtúrós karikák

Nagyon egyszerű és nagyon finom, készíthetjük túróval is, gazdagíthatjuk kis sonkával, hagymával…

Hozzávalók:

  • 4-6 kifli
  • 20 dkg juhtúró
  • só, bors
  • olívaolaj a sütéshez
  • (1 csokor újhagyma vagy kapor, elhagyható)

Elkészítés: A kiflit vágjuk fel 1-2 cm vastag karikákra. Az olívaolajba szórjunk kevés sót (a juhtúró is sós!) borsot, esetleg őrölt bazsalikomot, majd forgassuk meg benne a kiflikarikákat egy pillanatra. Dobáljuk felforrósított teflonba a kifliket, és pirítsuk meg mindkét oldalát. Ha a hagymás vagy kapros receptet választjuk, vágjuk nagyon apróra a hagymát vagy a kaprot, és keverjük össze a juhtúróval. A tepsiből papírra szedett kiflik felső oldalára pakoljunk egy-egy kis kupaccal a túróból. 

Forrás:
iStock

Baconben sült virsli

Ez a világ legegyszerűbb és talán legsörbarátabb receptje. 

Hozzávalók:
fejenként 2-3 virsli
szeletelt bacon
ketchup, mustár, kenyérféle a tálaláshoz

Elkészítés: A virsliket falatnyi darabokra vágjuk, baconbe tekerjük, és fogpiszkálóval megtűzzük. Serpenyőben pirosra sütjük, majd tálra szedjük úgy, hogy a fogpiszkálók felfelé álljanak. Felkarikázott kiflikkel, mustárral, ketchuppal kínáljuk. 

Forrás:
iStock

Tudtad? 
Már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is ittak sört, bizonyíték rá egy Szudánban kiásott 7000 éves edény, amiben találtak némi sörmaradványt. Ebben az időben árpakenyérből készítették. A kenyeret vízben áztatták, megerjesztették, majd datolyával és a levelével ízesítették. Hol leszűrték, hol nem, mindenképp népszerű volt. A kőkorsókból szalmaszállal szívták ki.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.