Írd be, mit keresel:

Grillezett polip, egyenesen a tengerpartról

Ha tengerparton nyaralunk, kihagyhatatlanok a grillezett halak, tengeri finomságok. Ezeket a helyi éttermekben is megkóstolhatjuk, de a piacon frissen is beszerezhetjük, hogy a kempingben vagy az apartmanunkban magunk elkészítsük.

Cookta - 2016.07.29.
Grillezett polip, egyenesen a tengerpartról

Így tette ezt Szabina is, aki ezt a remek fűszeres grill polip receptjét küldte, egy kis élménybeszámolóval egyetemben: „Isztriai nyaralásunk alatt kisfiam külön kérésére készítettem el ezt a grillezett polipot. Porec városába látogattunk el egy kis halpiacra, ahol egy végtelenül kedves halárus néni segített kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb példányt. Mivel egyenesen a tengerből érkezett, így tisztítatlan állapotban kaptam kézhez. Az árus pár perces oktatás keretében elmondta, hogyan tudom megtisztítani, és hogy mire figyeljek az elkészítése során. A 'falhoz csapkodva puhítjuk' tanácson jót mosolyogtunk, de mint utólag kiderült, ez egy igen hasznos trükk.

Forrás:
Királyné Sári Szabina

Grillezett polip 

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg polip
  • 2 fej vöröshagyma 
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db citrom
  • olívaolaj
  • rozmaring
  • színes bors

Elkészítés: Kezdésként jöhet az említett puhítás, amit úgy oldottam meg, hogy a polipot jó sokszor a konyhapulthoz csapkodtam (ezt egy vágódeszkán klopfolóval is elvégezhettem volna, de én ragaszkodtam a hallottakhoz).

A polip megtisztítása nem nehéz feladat, de fontos, hogy határozott mozdulatokkal távolítsunk el minden olyan részt, ami nem ehető. Először a fejrészen található légzőszervét tisztítjuk meg, mégpedig úgy, hogy a kis zsákocskát kifordítjuk, és a belsőségeket kiszedjük. Majd következik a szeme, amit azért fontos eltávolítani, mert a benne lévő tinta elkeseríti az ételt. A polip szájszerve a karok között található, ami egy erősebb nyomással alulról kinyomható.

Forrás:
Királyné Sári Szabina

A megtisztított polipot előfőzzük. A főzővízbe sót, borsot, felkarikázott vöröshagymát és 2 db citromot teszünk, aminek a levét előtte belefacsarjuk. Mérettől függően 20–30 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni a főzőlevében. 

Ez idő alatt elkészítjük a kenegetéshez szükséges páclevet. Olívaolajba színes borsot őrölünk, sózzuk, majd néhány gerezd fokhagymát zúzunk bele. A kempingünk különlegessége volt, hogy hatalmas rozmaringbokrok nőttek mindenhol, így ezt az összetevőt sem tudtam kihagyni belőle. Ízlés szerint rozmaringgal fűszerezhetjük a páclevet.

Ha kihűlt a polip, feldaraboljuk. A fejrészről levágjuk a karokat, és a páclé egy részét belemasszírozzuk a darabokba. Hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a polip átvegye a pác ízét.

A grillsütőt felforrósítjuk, megkenjük olívaolajjal, majd ráhelyezzük a már bepácolt polipot. A páclébe egy rozmaringágat mártunk, és ezzel sűrűn kenegetve a polip minden oldalát megsütjük.

Fenyőmagos friss salátával és citromkarikákkal tálaljuk.”

Forrás:
Királyné Sári Szabina

A receptet és a fotót Királyné Sári Szabina küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.