Írd be, mit keresel:

Így készül a besamel, az egyik legfontosabb mártás

A besamel egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető alapmártás, ami nagyon kellemes, krémes. Rakott ételek, csőben sült fogások elengedhetetlen alapanyaga, ami összefogja és krémessé teszi az ételt. Ha sajtot reszelünk bele, már kész is a sajtszósz! A videóban megnézheted, hogyan készül.

Cookta - 2016.08.01.
Így készül a besamel, az egyik legfontosabb mártás

A besamel a négy francia alapmártás – bechamel, velouté, hollandi, barna mártás – egyike, de a legegyszerűbb is közülük. Csupán vaj, liszt, tej és fűszerek szükséges hozzá, és egy kis odafigyeléssel selymes, krémes, illatos, gazdag szószt kapunk, amit nagyon sokféle ételhez felhasználhatunk. Figyelem, a besamelhez nem jó sem a zsír, sem az olaj: nem rántást készítünk, a lisztet nem is kell megpirítani, amint halványsárga a vaj és a liszt keveréke, már mehet is bele a tej. 

Forrás:
iStock

Alapszabály a liszt és a vaj 1:1 aránya, amit a további felhasználás szerint annyi tejjel öntünk fel, amennyire sűrűen vagy épp hígabban szeretnénk a mártást. Jól fűszerezhető ez a tejmártás, hiszen enyhén vajas ízéhez sokféle ízvilág passzol. Leggyakrabban a só és a bors mellett reszelt szerecsendió kerül, de tehetünk bele kakukkfüvet, fokhagymát is, attól függően, mihez használjuk. Ha pedig egy kis reszelt sajtot is reszelünk hozzá a végén, máris kész a sajtszósz.

Objektum doboz

Besamel

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • bors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kevergetjük, majd felöntjük hideg tejjel. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót szórunk hozzá, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. Tejjel beállíthatjuk a kívánt sűrűséget.

A besamel remekül felhasználható párolt vagy főtt zöldségekhez, csőben sült ételekhez vagy rakott fogásokhoz, elengedhetetlen az olasz lasagnéból és görög muszakából, de a franciák legendás melegszendvicse, a croque monsieur sem létezhet nélküle.

Lasagne >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Csőben sült karfiol besamellel és baconnel >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Croque monsieur >>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.