A tökfőzelék megosztó étel, vannak, akik lelkesednek érte, mások inkább kerüli – leggyakrabban a kapros fűszerezés miatt, illetve a reszelt, gyalult tök állaga miatt. Most egy olyan receptet mutatunk, amiben se kapor, se gyalult tök – és isteni!

A tök az egyik legolcsóbb zöldségféle, rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, kalóriát viszont alig, semleges íze miatt gyakorlatilag bármilyen ízvilágot adhatunk neki. E rengeteg jó tulajdonsága mellett mégis ritkán kerül az asztalunkra, valahogy egy kicsit mellőzött, lenézett alapanyag. Rántva esetleg még csak-csak megesszük, néha megtöltjük a zsenge példányokat, pedig ennél sokkal több lehetőségünk van.

A hagyományos tökfőzelék készülhet másképp is, hangolhatjuk izgalmasra, készíthetjük selymesebbre, sőt a gyalulás helyett kockázhatjuk is a tököt, így egész más jellegű lesz, sokkal inkább zöldségragura hasonlít, mint főzelékre, főleg, ha rántás sincs benne. Mi most curryvel, bazsalikommal, apróra kockázott kápiapaprikával és tejszínnel készítettük, de nagyon finom a citromos-joghurtos változat is. Még liszt sincs benne, így gluténérzékenyeknek is tökéletes.

Forrás:
Cookta.hu

Currys-bazsalikomos tökfőzelék

Hozzávalók:

  • 1 zsenge tök
  • 1 kápiapaprika
  • 2 dl tejszín
  • 1 csapott evőkanál curry
  • 1 marék friss bazsalikom
  • kevés citromlé
  • bors

Elkészítés: A zsenge tök végeit levágjuk, majd a tököt felkockázzuk. A kápiapaprikát kicsumázzuk, majd apró kockákra vágjuk. 

Serpenyőbe öntjük az olajat, a tököt néhány perc alatt megfuttatjuk, megszórjuk a curryvel és ízlés szerint sóval, borssal, összeforgatjuk, majd egy kevés vizet aláöntve 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a kápiapaprikát és a tejszínt, még 2 percig lefedve pároljuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a felaprított bazsalikomot és néhány csepp citromot. 

Lefedve még 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk.

Forrás:
Cookta.hu