Írd be, mit keresel:

Ellentétek párban, vagy inkább harmóniában – édes-sós kedvenc receptek

Az ellentétek vonzzák egymás, mondják, de ez sokat vitatott téma. Az viszont biztos, hogy az ellentétes ízek nagyon jól passzolnak egymáshoz: kihangsúlyoznak, felerősítenek, kikerekítenek. Az édes-savanyú, édes-sós, édes-kesernyés ízpárosítások különlegesek, de nem is olyan szokatlanok, mint elsőre hinnénk.

Cookta - 2016.08.11.
Ellentétek párban, vagy inkább harmóniában – édes-sós kedvenc receptek

A húslevesben főtt marhahús mivel a legfinomabb másodiknak kitálalva? Főtt krumplival és meggyszósszal, na jó, esetleg sóskamártással. Mit keres a kapor a túrós pitében? A káposztás cvekedlire hogy kerül cukor? És a pörcös túrós csuszára ropogós kristálycukor? Miért teszünk a paradicsomos káposztába vagy a töltött paprika paradicsomos mártásába cukrot? És talán már csak a nagyszülők emlékeznek rá, de a családi legendákból mi is tudhatunk róla: a legfinomabb szegényvacsora valaha a cukros-zsíros kenyér volt. Nincs itt szó semmilyen extra újdonságról: régen is tudták, hogy az ellentétes ízek jól passzolnak egymáshoz, izgalmassá tehetik a legegyszerűbb fogásokat. 3 ellentétes ízpárt mutatunk – egyszerűt, de nagyon finomat!

A görög édes-sós kedvenc

Görögdinnye, görög sajt, egy kis görögikum – jó, ilyen nincs, de alapvető görög alapanyag az olívaolaj – kell csak hozzá, esetleg egy kis frissen őrölt bors, és máris tökéletes nyári édes-sós előételt, salátát kapunk. Náluk a legegyszerűbb alapanyagok, szerencsére már nálunk is. Dinnye, feta, lila hagyma és egy kis olívaolaj. Ízlés szerint gazdagítható, jól behűtve az igazi!

Görögdinnye fetával salátának >>

Forrás:
istock.com

Olasz klasszikus édes-sós változatban

Pármai sonka, sárgadinnye. Mennyire finom! A sós, napon szárított sonka és a mézédes dinnye duója a teljes harmónia, világszerte beette magát a legtredibb éttermek kínálatába is. Érett sonkával a legfinomabb, egy kis frissen őrölt borssal még izgalmasabb. Ez tényleg elronthatatlan!

Forrás:
iStock

Hús gyümölccsel

A hawaii pizza klasszikus párosa a sonka és az ananász, édes és sós, de szinte minden sós húsos fogáshoz jól illenek az édes gyümölcsök. Ha nem paprikásan, magyarosan készítjük, nagyon jól passzolnak a roston sültekhez, egyben sült húsokhoz a különféle kompótok, fűszeres chutney-k, gyümölcsös szószok. A vadhúsokhoz klasszikus a bogyós gyömölcsökből készült mártás, de a körtés, aszalt szilvás változatok is népszerűek. Amit bármikor kiadósan és egyszerűen elkészíthetünk, az a diétásnak is mondható almás grill-csirkenyárs. Süthetjük parázs felett vagy akár serpenyőben, sütőben is!

Alma és csirkemell nyárson sütve >>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.