Írd be, mit keresel:

Rizsdiéta – mert a rizs fogyaszt is!

Ne tévesszen meg senkit, hogy aránylag magas a rizs kalóriatartalma, együnk belőle bátran. Na jó, nem fazékszámra, de egy-egy étkezés alkalmával 2-3 púpos evőkanálnyi rizs ugyancsak áldásos. 

Cookta - 2016.08.11.
Rizsdiéta – mert a rizs fogyaszt is!

A hatás? Meglehetősen lenyűgöző, ugyanis laktat és eltelít, és jól kombinálva bizony elég látványos fogyáshoz vezet. Ha ügyesen csináljuk, akár 3-4 kilót is elbúcsúztathatunk a hét végére. (Már ha hétfőn kezdjük!)
Mitől fogyaszt a rizs?

Láttál már duci rizsszedőket? Vagy egyáltalán dagi ázsiait? Jó, ha a Mekiben kajál, akkor ő is lehet dagi, de ha tradicionálisan rizst eszik, akkor bizony nem dagi. Az ázsiai nők többsége vékonyka, mint a bambusz szára, hajlékony és fényes bőrű. 

A rizs egyébként attól fogyaszt, hogy gazdag rostokban, lassan lebomló keményítőben, ráadásul jótékonyan tisztítja a szervezetet, elsősorban az emésztőrendszert. Emellett gyógyítgatja a bensőnket, helyrepakolja a vércukrunkat, mert lassan szívódik fel, ráadásul feltölt vitaminokkal.

Forrás:
iStock

Fehér vagy barna?

Van egy jó hírem! A fogyókúra alatt teljesen mindegy, hogy fehér vagy barna rizst választunk, és az előfőzött zacskós is éppolyan jó, mint amit megpirítanánk, sőt jobb, mert ahhoz nem kell zsiradékot használnunk. Ráadásul kényelmes is a rizsdiéta, mert 2 napra előre el lehet készíteni a szükséges adagot, amit akár egyszerűen magunkkal vihetünk a munkahelyre. 

Amit szabad, sőt kell enni

Mi lenne, ha egy teljes hétig kibírnánk szénhidrát nélkül? Együnk rostos zöldségeket, gyümölcsöt, száraz húst, magvakat, de a kenyérféléket, a cukrot és a tésztát hagyjuk ki. Az élvezet anélkül is meglesz, mert olyan rizottócsodákat kreálhatunk, hogy talán soha többé nem mondunk le a rizsről. 

Reggeli: 2-3 evőkanál rizs fahéjjal, édesítővel joghurtba keverve, vagy ha nem szereted az édeset, ehetsz egy-két szelet puffasztott rizst kevés vajjal vagy egy szelet sonkával, netán sovány túróval és paradicsommal.

Tízórai: 2-3 evőkanál rizs, akár a délre elkészített rizottóból, akár natúr formában, ehetünk mellé egy kis gyümölcsöt vagy hasábra vágott uborkát, cikkekre vágott paradicsomot.

Ebéd: Készítsünk rizottót sok zöldséggel, esetleg tojásos-hagymás rizst, netán rakott zöldséget zsírszegény darált húsból és valami zöldségből, például brokkoliból vagy kelkáposztából. A tejföl helyett használjunk joghurtot, a sajtot meg felejtsük el. Minek nekünk sajt, ha ott a rizs??? 

Forrás:
iStock

Vacsora: Szabadon választott, ehetsz rizst, rizst vagy rizst, de a lényeg, hogy 2-3 evőkanál rizs mindenképpen a tányérra kerüljön. A legjobb egy nagy tányér saláta, sok zöldsaláta, kis paradicsom, paprika, uborka, mehet bele egy kis reszelt sárgarépa vagy karikázott retek. 

A diétát legfeljebb két hétig csináljuk, aztán tartsunk legalább egy hét szünetet. 

Olaszos rizs paradicsommal

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 zacskó előfőzött rizs
  • 2 dl paradicsomlé
  • 2-3 paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 húsos paprika
  • zellerzöld
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • bors
  • kevés olívaolaj
  • pici reszelt parmezán

Elkészítés: A rizst tegyük fel főni sós vagy ételízesítős vízben. Eközben egy kevéske olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, a feldarabolt fokhagymát, a paprikát… Ha megpirult, dobjuk rá a fűszereket és két-három levélke zellerzöldet, sózzuk meg. Öntsük fel a paradicsomszósszal, és főzzük 5-7 percig. Ha a rizs elkészült, szedjük ki a zacskóból, öntsük a paradicsomos szószba, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomokat, egy kevéske zöld bazsalikomlevél is jöhet még rá, na meg az alig mérhető mennyiségű, ám annál intenzívebb parmezán. Összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.