Csokoládéimádóknak ezt a tortát szinte kötelező elkészíteni. A kakaónak és a sok csokoládénak köszönhetően egy kalóriabomba, de nagyon-nagyon finom. 

Ehhez a tortához a tésztát először vakon elő kell sütni, vagyis sütőpapírral lefedni, és egy kis nehezékkel – bab, rizs vagy lencse – elősütni, majd csak azután kerül bele a töltelék, és így sütjük készre. Az elősütést semmiképpen ne hagyjuk ki, mert akkor nem lesz olyan omlós a tészta, így megéri ráfordítani azt a plusz pár percet. 

A teljesen kihűlt tortát végül koronázzuk meg egy nagy adag habos mascarponekrémmel, vagy ízlés szerint egyszerűen csak keményre felvert tejszínhabbal, és kápráztassuk el vele a csokiimádó családtagjainkat.

Forrás:
Kard Éva

Mississippi homoktorta

Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg holland kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál hideg víz

Elkészítés: A liszthez adjuk hozzá a kakaót, majd szitáljuk egy tálba. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze. Keverjük hozzá a porcukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. Én enyhén lisztezett fólián nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal átfordítom a formába. A formában lévő tésztát böködjük meg villával, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel, pl. babbal, rizzsel...

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig – én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem.

A sütőből kivéve távolítsuk el az elősütött tésztáról a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.

Csokis töltelék 

Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor (por)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 dkg holland kakaópor
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70 vagy 80%-os)
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés: A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. 

A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a puha vajat, és keverjük habosra. Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a kakaót is. Ezután először csorgassuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd a tejszínt is, és keverjük simára.

A simára kevert tölteléket ezután öntsük egyenletesen az elősütött tésztára.

Helyezzük vissza a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig – én légkeverésnél 150 fokon 45 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Mascarponés hab

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál porcukor

Elkészítés: A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a habos krémet, majd ízlés szerint díszítsük csokoládéforgáccsal. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek összeérjenek.

Forrás:
Kard Éva

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva