Bármennyire is szeretjük az édességeket, sajnos nincs mindig idő arra, hogy különleges, ámde időigényes finomságokat állítsunk össze – ilyenkor jól jön, ha van egy receptünk, ami gyors, egyszerű, kevés hozzávalóból áll, és nem okoz csalódást.

Ha már régóta árválkodik a konyhánkban egy-két érett banán, de nincs szívünk kidobni, készítsünk belőle egészséges nassolnivalót! Ez a keksz teljesen liszt- és cukormentes, tehát nyugodtan fogyaszthatják diétázók is – az édes ízt az érett banán fogja adni, de édesszájúak megbolondíthatják mézzel vagy ízlés szerint valamilyen cukorpótlóval. Sütőben negyed óra alatt elkészül, a hozzávalók pedig szinte biztos, hogy megtalálhatóak a legtöbb háztartásban.

Ideális választás lehet reggelire, hiszen szinte ugyanolyan alapanyagokkal dolgozunk, mint a zabkásánál, ráadásul könnyedén magunkkal is vihetjük az irodába vagy iskolába, de fogyaszthatjuk tízóraira, uzsonnára is. Dobozban tárolva pár napig eláll, már ha el nem fogy azonnal…

A banán mellé kerülhet reszelt alma is, viszont ilyenkor érdemes több zabot használni, ami felszívja a nedvességet, és jobban formázhatóvá teszi a kekszeinket.

Banános zabkeksz

Forrás:
iStock

Hozzávalók:

  • 1-2 érett banán
  • 10 dkg zabpehely (érdemes az apróbb szeműt választani)
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés: A banánokat egy villa segítségével pépesítjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a kakaóport és a fahéjat. Jól összedolgozzuk, majd a kész tésztából apró gombócokat formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lelapítgatjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg szépen megsül.

Megvárjuk, míg kihűl, és már fogyasztható is!