Írd be, mit keresel:

Áfonya hercegnő tortája – Országtorta recepttel!

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben meghirdeti az év cukormentes tortájának versenyét, amit idén a Tortavár Cukrászda mandulás-áfonyás gyönyörűsége nyert meg. Bátrak megpróbálkozhatnak az elkészítésével, mutatjuk a receptet és a tortát árusító cukrászdák listáját is!

Cookta - 2016.08.23.
Áfonya hercegnő tortája – Országtorta recepttel!

Elegáns megjelenésével igazán „hercegnői” a verseny győztese, de ez a jelző az ízek játékosságára is utal. A kellemesen savanykás gyümölcsök íze, a joghurt krémes könnyűsége és az édes mandula csodás összhangra találnak ebben a tortában.

Az Áfonya hercegnő tortája kóstolásakor mindent érezni, amit a torta előzetesen, látványában ígér, vagyis a fanyar áfonyát, a szeder és ribizli pikáns, savanykás ízét, valamint a könnyű joghurtot és a roppanós mandulát. A tetején a mandularopogós szeletkék mintegy megkoronázzák a tortát. A cukrász törekvésének köszönhetően alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű desszert született, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A tortát árusító cukrászdák listája itt található >>

Forrás:
Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Áfonya hercegnő tortája

Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:
A tortalaphoz:

  • 150 g finomra darált mandula
  • 30 g vaj (82% zsírtartalom)
  • 100 g eritrit
  • 65 g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 200 g tojásfehérje

Az erdei gyümölcsös töltelékhez:

  • 350 g erdeigyümölcs-püré (kb. 550 g friss vagy fagyasztott áfonya, szeder, piros/fekete ribizli, málna lepasszírozva)
  • 70 g eritrit
  • 7,5 g zselatinlap

A joghurtmousse-hoz:

  • 450 g görög joghurt (10% zsírtartalom)
  • 77 g eritrit
  • 50 g tejszín (30% zsírtartalom)
  • 13,4 g zselatinlap
  • 290 g lágy habbá vert tejszín (30% zsírtartalom)

A vaníliakrémhez:

  • 100 g tejszín (30% zsírtartalom)
  • 20 g cukor nélküli fehér csokoládé
  • 1/4 vaníliarúd
  • 1 g zselatinlap

Az erdei gyümölcsös krémhez:

  • 60 g tejszín (30% zsírtartalom)
  • 15 g erdeigyümölcs-püré
  • 15 g cukor nélküli fehér csokoládé
  • 1/4 vaníliarúd
  • 0,75 g zselatinlap

A díszítéshez:

  • mandulás lapocska (25 g finomra darált mandula, 20 g eritrit, 20 g vaj (82% zsírtartalom), 7 ml tej (2,8% zsírtartlom) (a megadott mennyiség kb. 40%-át használjuk fel  1 torta díszítésére)

A torta panírozásához:

  • 25 g darált mandula + a tortalapról leeső 50 g mandulás piskóta keverékével


Elkészítés: A vaníliakrémhez a tejszínt a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehér csokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük. 

Az erdeigyümölcs-krémhez a tejszínt a gyümölcspürével és a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehér csokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük. 

A tortalaphoz a vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk az eritritet, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük” a további hozzávalót, végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra három körlapra osztva terítjük. A piskótát 180 fokon 10-14 percig sütjük.

Az erdeigyümölcs-réteghez a gyümölcsöt kb. 8-10 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk, és szűrőn átpasszírozzuk. Felhasználásra az átpasszírozott gyümölcspüré kerül, amely 350 g. 

A joghurtmousse-hoz az 50 g tejszínt az eritrittel felmelegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat belekeverjük, és a joghurttal összedolgozzuk. A joghurtalapot 22-23 °C-ra hűtjük, és a lágy habbá vert tejszínt lazán beleforgatjuk. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.

Díszítéshez a mandulalapocskákhoz az eritritet a vajjal vízgőz felett felmelegítjük, majd összekeverjük a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan kikenjük, és 180 °C-on kb. 10 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd ha kiszáradt, a kívánt nagyságra törjük.

A torta összeállítása: két tortalapot a passzírozott gyümölccsel vékonyan megkenünk, az egyiket tortaformába helyezzük, a másik két lapot félretesszük. A gyümölcsöt az eritrittel felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a meleg püréhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a felét a tortaformába, a megkent tortalapra öntjük, hűtőbe tesszük dermedni. 

Ahogy megszilárdult a tortaformában a gyümölcs, ráhelyezzük a másik, gyümölccsel megkent lapot, és ráöntjük a maradék gyümölcsöt, hűtőbe tesszük. 

Míg a gyümölcs dermed, a fent leírt módon elkészítjük a joghurtmousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a harmadik tortalapot, majd az elkészült mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk. A tortát a lapok szélezésekor fennmaradt és morzsává tört piskóta és 25 g darált mandula keverékével panírozzuk.

A vaníliakrémet és az erdeigyümölcs-krémet kézi habverővel lágy habbá verjük. A kétféle krémmel és a mandulalapocskákkal feldíszítjük. 

Forrás:
Egy Csepp Figyelem Alapítvány


Számított tápértékadatok

Az elkészített torta egy szelete 228 kcal energiát és 8,8 g szénhidrátot tartalmaz.

A torta édesítőszerekkel készült, eritritet, emellett a díszítéshez használt fehér csokoládéból adódóan kevés maltitot tartalmaz. A torta hozzáadott cukrot nem, csak természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.

A tápértékadatok kiszámításakor a győztes cukrász által választott konkrét termékeket vették alapul, és a tortába ténylegesen belekerülő mennyiségből indultak ki. Így levonták például a tortalap szélezésekor leeső, panírozás után megmaradó mennyiséget, a díszítéshez használt krémnél a habzsákban maradó mennyiséget, illetve a mandulalapocskáknál a 16 felhasznált darabon felüli mennyiséget.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.