Írd be, mit keresel:

Villámfogás: sajtos-zabpelyhes puffancs, ami palacsinta is lehet

Szaladós hétköznapokon sem kell készételért nyúlnunk, ha van néhány gyors és egyszerű receptötletünk. Ez a zabpelyhes puffancs ráadásul liszt nélkül készül, és még zsiradék sem kell a sütéséhez.

Cookta - 2016.08.25.
Villámfogás: sajtos-zabpelyhes puffancs, ami palacsinta is lehet

A zabpelyhet nagyon szeretjük, isteni reggeliket, palacsintákat készíthetünk vele, de főzelék sűrítéséhez is remek, tehetjük fasírtba prézli helyett, ráadásul bizonyítottan nagyon egészséges is. Magas rosttartalma segít az emésztésben, csökkenti a koleszterinszintet, véd a szív- és érrendszeri betegségektől, sok B- és E-vitamint tartalmaz, valamint vasat, foszfort, káliumot és kalciumot. Cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják, de vásárláskor érdemes ellenőrizni a csomagoláson, hogy biztosan gluténmentes legyen.

Ebben a villámgyors zabos puffancsban nincs liszt, csupán zabpehely, kevés víz, tojás és reszelt sajt, összeállítása pillanatok alatt megvan. A masszát izgalmasabbá tehetjük zöldfűszerekkel – kakukkfűvel, oregánóval, kaporral vagy bazsalikommal, petrezselyemmel –, de adhatunk hozzá egy kis csilit is. A sajt is karaktert adhat neki: ha a semlegesebb ízű trappista helyett aromásabb füstölt sajtot, emmentálit vagy cheddart választjuk, az már önmagában fűszerezi. Tehetünk bele egy kis szezámmagot vagy lenmagot, durvára vágott diót, de akár egy kis reszelt sárgarépát is.

Forrás:
iStock

A sütéshez nincs szükség zsiradékra, csak egy teflonserpenyőre, mivel a sajt zsírtartalma elég, nem tapad le. És míg megsülnek a pufik – vagy ha nagyobb körben elterítjük, akár palacsinták –, összedobhatunk egy színes salátát mellé. Egy kis fokhagymás tejföllel tálalva egészséges gyors ebéd vagy vacsora.

Sajtos-zabpelyhes puffancs vagy palacsinta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 4 evőkanál finomabb szemű zabpehely
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál reszelt sajt
  • só, bors

Elkészítés: A zabpelyhet a vízzel elkeverjük, hozzáütjük a tojás, majd a sajtot is hozzáadva elkeverjük. Egy teflonserpenyőt felhevítünk, és evőkanállal kisebb kupacokat vagy merőkanállal nagyobb adagnyi masszát teszünk bele, ellapítjuk. Amikor pirulni kezd, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Ennyi – tálalhatjuk is!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.