Írd be, mit keresel:

Csililekvár, az igazán pikáns!

Ez egy igazi átverős recept – már csak annyiban, hogy az eperlekvár eperből készül, a meggydzsem meggyből, de a csililekvár csak csiliből biztosan nem. Mert annyira ütős és brutális, hogy kibírhatatlan lenne, viszont a csililekvárban mégis ő veszi át a főszerepet!

Cookta - 2016.09.02.
Csililekvár, az igazán pikáns!

Amúgy nem átverős, mert csípni fog nagyon is, de a szelídebb, sőt nagyon szelíd, igazán édes rokon, a kápia veszi át a hordozó szerepét, ő adja a mennyiséget, a textúrát, az édes ízt, amit a mérges kis csili megbolondít, de nagyon!

Valójában egy isteni, nagyon finom, pikáns szósz készül itt, amit azért nevezünk lekvárnak, mert kellően édes, de nem kenyérre kenjük, hanem olyan elegáns mellékszereplő, mint a hagymalekvár, amit finom kísérőnek szánunk pikáns kiegészítőként ínyenc fogásokhoz.

Forrás:
iStock

A paprika amúgy is szuper alapanyag, amit kora ősszel jó áron és számtalan fajtában beszerezhetünk a piacon, készülhet belőle télire lecsó és ajvár, de a csípős csililekvárnak is helye van a kamrapolcon. Hamburgerhezfasírthoz, bármilyen sült halhoz, ázsiai fogásokhoz szuper kiegészítő, de egy szendvicset is felvidít egy kiskanálnyi édes-csípős pikantéria. Nem utolsósorban szuper gasztroajándék lehet karácsonyra!

Fontos! A csípősséget mindenki a maga és családja ízlése szerint állítsa be. Vannak, akik bírják a brutál változatokat, mások a szelídebb, kicsit csípős változatokat kedvelik. Kóstolni kell folyamatosan, mértékkel és okosan adagolni, hogy a tökéletes eredményt elérjük. Csili helyett cseresznyepaprikával is készíthető! 

Csililekvár édesen és pikánsan 

Hozzávalók:

  • 1 kg kápiapaprika
  • 10 db piros csilipaprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl balzsamecet 
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítés: A kápiapaprikát szeletekre vágjuk, majd kockákra. A csilit vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot felkockázzuk. Egy lábosban az olajat felmelegítjük, beledobjuk az előkészített kápiapaprikát, majd néhány perc után a paradicsomot, 5-6 perc párolás után hozzáadjuk a finomra szeletelt fokhagymát és a csilit, összeforgatjuk, megszórjuk a cukorral, a sóval, meglocsoljuk a balzsamecettel, és lefedve kb. 20 percig pároljuk.

A fűszeres ragut motmixerrel pürésítjük, ha szükséges, ízesítjük cukorral, sóval, balzsamecettel, és forrón üvegekbe merjük, azonnal lezárjuk, majd megfordítjuk, és 10-15 percet várunk, majd szárazdunsztba tesszük.

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.