Írd be, mit keresel:

Lecsó extra: kolbásszal, bazsalikommal, kakukkfüves galuskával

Még javában tart a lecsószezon, így most a hagyományos, magyaros lecsó helyett egy cukkinivel és patisszonnal megbolondított változat készült ebédre, melyből a frissen szedett bazsalikom sem maradhatott ki. A kétféle kolbásznak köszönhetően pedig különösen finom ízvilágot kaptam. 

Cookta - 2016.09.02.
Lecsó extra: kolbásszal, bazsalikommal, kakukkfüves galuskával

Először úgy gondoltam, hogy egy szelet kenyérrel tálalom, így pl. tunkolásra is van lehetőség. Aztán eszembe jutott, hogy régen a lecsó mellé szívesen készítettem nokedlit, így a kenyér ötletét elvetettem, és már hozzá is láttam a nokedlikészítéshez. Persze azért egy kis csavarral, mert a tésztába került némi kakukkfű is, mely – állítom – nem rontotta el. A bazsalikomos lecsóhoz pedig nagy jól illett a kakukkfüves nokedli.

Forrás:
Kard Éva

Kolbászos-bazsalikomos lecsó kakukkfüves galuskával

Hozzávalók:

A lecsóhoz:

  • 1 kisebb zsenge cukkini
  • 1 kisebb zsenge patisszon (csillagtök)
  • 4 db paprika
  • 3-4 db paradicsom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 db debreceni kolbász
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál erőspaprikakrém
  • 1 marék bazsalikom
  • 2 evőkanál étolaj

Elkészítés: A cukkinit, a patisszont és a paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a paprikát vágjuk fel vastagabb csíkokra. A kolbászt vékonyan karikázzuk fel. A bazsalikomot vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőben vagy wokban hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felcsíkozott vöröshagymát, és pár perc alatt fonnyasszuk meg. Ezután adjuk hozzá a kétféle, vékonyra felkarikázott kolbászt, pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit és a patisszont. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az erőspaprikakrémet, majd félig lefedve a serpenyőt pároljuk pár percig.

Ezután először adjuk hozzá a paprikát, majd amikor már félpuhára párolódott, akkor a paradicsomot és a bazsalikomot is. Óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd addig pároljuk tovább, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak, és a paradicsom se essen szét. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána!

Forrás:
Kard Éva

A kakukkfüves galuskához:

  • 30-40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 2-2,5 dl víz

Elkészítés: A kakukkfű leveleit csipkedjük le a száráról, majd adjuk hozzá a nagyobb csipet sóval összekevert liszthez.

Ezután adjuk hozzá a villával előzőleg kissé felvert tojásokat, a víz felét, majd keverjük össze. Keverés közben apránként adagoljuk hozzá a maradék vizet, hogy egy sűrűbb, szaggatható masszát kapjunk. A liszttől függően lehet kevesebb, de az is lehet, hogy több víz kell majd hozzá…

Egy edényben forraljunk bőséges mennyiségű enyhén sós vizet, majd amikor már forr, szaggassuk bele a galuskatésztát. Ezután várjuk meg, míg feljön a víz tetejére, főzzük 1-2 percig, majd szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett galuskát, ízlés szerint sózzuk, majd keverjük össze, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanál galuskát, majd kanalazzuk mellé a lecsót, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.