A muffin az egyik legpraktikusabb süti: az egyszemélyes kis finomság tökéletes reggelire, uzsonnára, desszertnek, jól csomagolható, így iskolába, munkahelyre is magunkkal vihetjük. Rengeteg módon variálhatjuk, például a szezon gyümölcseivel, ami izgalmasabbá és puhábbá teszi. Most szilvával készült, és nagyon finom lett!

Egyszerű kevert tészta az alapja, amit megbolondítunk egy kis darált dióval, és mivel a szilvához jól illik a fahéj, ebből is csempészünk bele egy keveset. Természetesen más őszi gyümölccsel is finom ez a diós, őszi hangulatú muffin, körtével, szőlővel vagy almával is érdemes kipróbálni, de a szeletelt szilvával megtűzdelt csíkos változat ráadásul még nagyon mutatós is.

Forrás:
iStock

A muffinformát érdemes papírkapszlival kibélelni, mert így könnyen kiemelhetőek a megsült sütemények, és a mosogatással sem kell nagyon bajlódni. Ha nincs muffinpapírkánk, akkor vajazzuk és lisztezzük a formát – így sem lesz gond. A szilikonforma is jó megoldás, ebből könnyen kiemelhető a muffin, ennél nincs szükség se papírra, se kikenésre.

Szilvás muffin dióval

Hozzávalók 12 db muffinhoz:

  • 12,5 dkg finomliszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 5 evőkanál tej
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • maréknyi szilva

Elkészítés: A lisztet és a darált diót összekeverjük. A cukrot, a lágy vajat, a tojásokat, a csipet sót, a fahéjat és a tejet egy keverőtálba mérjük, és elektromos habverővel szép krémesre, simára keverjük, majd hozzáadjuk az összekevert lisztet és diót. Papírkapszlikkal bélelt muffinformába kanalazzuk a tésztát.

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd éles késsel szeletekre vágjuk, és a szeleteket belenyomkodjuk a tésztába úgy, hogy a héjuk legyen felfelé. 

Előmelegített 175 fokos sütőbe toljuk, és kb. 20–25 perc alatt megsütjük.

Forrás:
iStock